Za teroristický útok soud udělil muži dvacet let. Bojoval na Donbasu proti Ukrajině

Městský soud v Praze v úterý odsoudil za účast na teroristické skupině a teroristický útok k dvaceti letům vězení Jiřího Urbánka. Bojoval proti Ukrajině v řadách Ruskem koordinovaných separatistických sil. Muž je stíhaný jako uprchlý. Obhájce si ponechal lhůtu na odvolání. Za obdobné činy byli letos odsouzení i další Češi.

Jiří Urbánek podle obžaloby odjel na Ukrajinu v roce 2015 s úmyslem podpořit ruské okupační a místní separatistické síly. Vojenských operací se účastnil nejméně do konce ledna 2018. Kromě budování zákopů nebo hlídkování se Urbánek i podle svých vyjádření na sociálních sítích zapojil do ozbrojených bojů proti ukrajinské armádě například ve městech Marjinka, Spartak nebo Krasnohorivka.

Státní zástupce navrhl Urbánkovi dvacetiletý trest za účast na teroristické skupině a teroristický útok. Urbánkův soudem přidělený advokát zpochybnil právní klasifikaci činů a nesouhlasil s navrženou výší trestu. Ohradil se také proti tomu, že facebookový profil obžalovaného prokazuje účast na bojových akcích. Obhájce navrhl zproštění obžaloby či nižší trest v případě uznání viny.

Konverzace na Facebooku byla uznána jako důkaz

Podle předsedkyně soudního senátu Hany Krestýnové jsou předložené důkazy průkazné, obžalovaný svoji účast na bojích nijak nezastíral. „Už jenom zapojení a účast na fungování těchto jednotek z něho dělá pachatele jmenovaných trestných činů,“ rozhodla.

U soudu odmítli vypovídat matka a bratr odsouzeného. Zazněly ale jejich vysvětlení na policii potvrzující přítomnost Urbánka na Ukrajině, o které je podle důkazů informoval přes komunikaci na Facebooku.

Soudkyně přečetla i výpověď Lukáše Nováčka, který čelí obdobné obžalobě. Uvedl, že se v Doněcké oblasti mezi lety 2015 a 2016 setkal se dvěma muži, kteří působili mezi bojovníky proti Ukrajině. Jeden z nich byl Urbánek.

Cílem bojů je podle Krestýnové narušit ústavní strukturu Ukrajiny, a mají proto znaky organizované teroristické skupiny. Připomněla, že české právo poskytuje ochranu proti teroristickým činům i cizím státům. S ohledem na to senát udělil dvacetiletý trest ve věznici se zvýšenou ostrahou. Urbánek je nicméně stíhán jako uprchlý, v kontaktu s ním nebyl ani jeho právník.

Za boje proti Ukrajině byli odsouzeni i jiní Češi

České soudy v minulosti již řešily několik případů spojených s boji proti Ukrajině. Na dvacet let byl nepravomocně odsouzen v červnu letošního roku Martin Kantor, který bojoval v jednotkách samozvané „Luhanské lidové republiky“. Dvaatřicetiletý muž je taktéž stíhán jako uprchlý. Kantora usvědčila především e-mailová korespondence s jeho přáteli.

Soud v Plzni také tento týden projednává případ Lukáše Nováčka, jemuž hrozí rovněž dvacetiletý trest. Z terorismu byl v minulosti obžalován bývalý český voják Erik Eštu, soudy ho ale nakonec potrestaly za službu v cizích ozbrojených silách podmíněným trestem.

Alexeji Fadějevovi zase pražský městský soud nejprve uložil 4,5 roku vězení za účast v organizované zločinecké skupině, podle odvolacího senátu se však dopustil teroristického útoku a trest mu zvýšil na jednadvacet let vězení.

Válka na Ukrajině vypukla v roce 2014, když Rusko nejprve provedlo vojenskou invazi na Krym a poté vyslalo své ozbrojence na Donbas, kde spolu s místními separatisty zahájili válku proti ukrajinské armádě. Později místní a okupační síly podél ruských hranic vytvořily dva kvazistátní útvary jménem „Doněcká lidová republika“ a „Luhanská lidová republika.“ Ukrajina i Česko je nazývají dočasně okupovanými územími. Konflikt, v němž zahynulo přes třináct tisíc lidí, stále s mírnější intenzitou pokračuje.