Za nedostatek zdravotních sester nejvíc může fyzická náročnost, ukazuje výzkum

Události: Nedostatek zdravotních sester (zdroj: ČT24)

Za nedostatek zdravotnického personálu v nemocnicích může hlavně fyzická náročnost profese, vyplývá z jednoho z výzkumů institutu SYRI. Podle odhadů ministerstva zdravotnictví těchto pracovníků nyní chybí až dva a půl tisíce. A to i přesto, že průměrný plat sestry se pohybuje přes padesát tisíc. Resort se chce zaměřit na to,  aby sestry obor neopouštěly. Zahájil kvůli tomu pilotní projekt, který jim má ulevit třeba i pomocí cvičení a relaxačních technik.

Důvodem nedostatku zdravotnického personálu je podle brněnských výzkumníků z institutu SYRI dlouhodobé fyzické přetěžování zdravotních sester. Problém zvýraznila i pandemie covidu-19. 

„Rozhodně to pociťujeme i my, ať je to celková únava po službách, bolesti zad, bolesti nohou. Na dlouhých chodbách člověk nachodí kilometry,“ shrnuje všeobecná sestra na interním oddělení brněnské nemocnice Milosrdných bratří Tereza Lužová. V tomto zdravotnickém zařízení je personální situace horší zejména v léčebně dlouhodobě nemocných nebo na interně. Jednu sestru tam hledají i půl roku. 

„Máme zhruba devět sester na jeden tisíc obyvatel. Když se podíváme do západní Evropy, tak jich mají dvanáct. Jde to změnit minimálně tím, že budeme dbát na zákoník práce a na bezpečnost při práci,“ míní vedoucí výzkumné skupiny Národního institutu SYRI Michal Koščík. 

Počet sester na jeden tisíc obyvatel
Zdroj: ČT24

Málo studentů

Problém s nedostatkem pracovníků a pracovnic řeší i ministerstvo zdravotnictví. V šesti nemocnicích spouští pilotní projekt, který má nadměrné vyčerpání sester mírnit. 

„Sestry budou mít k dispozici metodiky, jak lépe cvičit, jak polohovat pacienta, a kolegiální pomoc, pokud se někdo cítí vyhořelý,“ přibližuje plán hlavní sestra České republiky Alice Strnadová. 

Nemocnice zapojené do pilotního projektu
Zdroj: ČT24

Ani to ale nemusí stačit, pokud nepřibude víc studentů. Ročně obor všeobecné ošetřovatelství dokončí zhruba 1500 lidí. Klíčové tak bude podle výzkumníků navýšit kapacity vysokých škol a přilákat tam víc zájemců.  

„Počet absolventů všeobecných sester nyní nestačí ani na prostou reprodukci sester, a v souvislosti se silnými ročníky, které půjdou do důchodu, vznikne velká mezera,“ varuje emeritní děkanka Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice Jana Holá.