Za druhé světové války bojoval na západní frontě, byl u obléhání Dunkerku. Ervín Hoida zemřel ve věku 105 let

Ve věku 105 let zemřel jeden z posledních československých veteránů druhé světové války Ervín Hoida, který většinu života prožil ve Velké Británii. Hoida byl příslušníkem československé obrněné brigády ve Velké Británii, narodil se 30. listopadu 1918.

Podle ministerstva obrany, které o jeho smrti informovalo na sociální síti X, byl nejstarším československým vojákem a jedním z posledních pěti válečných veteránů, kteří bojovali za druhé světové války na západní frontě.

Ostravský rodák s židovskými kořeny opustil Československo krátce po nacistické okupaci a do bojů proti Němcům se zapojil už ve Francii, kde mezi prvními padesáti dobrovolníky vstoupil do rodící se československé jednotky. Po porážce francouzské armády oblékl britskou uniformu, později sloužil i u československé obrněné brigády v Británii, která od října obléhala severofrancouzský přístav Dunkerku.

„V Dunkerku byla jedna celá německá brigáda s generálem, tak ho tam drželi. Byla obklíčená kanadskou tankovou brigádou. My jsme to převzali od nich a zůstali jsme tam, až se nám Němci vzdali,“ popsal v minulosti Hoida pro ČT.

Na své působení v zahraničním odboji zavzpomínal Ervín Hoida v Interview ČT24 v březnu 2023:

V Anglii byl u jednotky, kde sloužili také Jan Kubiš a Jozef Gabčík, kteří uskutečnili atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Zapojit se do operace v okupovaném Československu chtěl i Hoida, který absolvoval britský velitelský kurz a měl nastoupit i do výcviku útočného boje ve Skotsku, což byl předstupeň výsadkářského kurzu. Kvůli rodinným důvodům se však tak nestalo.

Na samém konci války se zařadil mezi 144 Čechoslováků, kteří s Američany vyrazili až k hranicím jeho osvobozované domoviny. V roce 1945 se vrátil do Československa, jako západní voják ale těžko hledal místo a už po několika měsících se i s manželkou a malým synem vrátil do Británie.

„Kdyby nebyli komunisti, tak bych samozřejmě žil v republice i s manželkou, protože to, co jsem se naučil, jsem se naučil v republice,“ prohlásil Hoida.

Do vlasti se vrátil až po sametové revoluci. „(Václav) Havel pro nás poslal letadlo do Londýna. Letěli jsme vojenským letadlem na Hrad a tam z nás udělal důstojníky, chvála bohu, ale ne zaplacené. Skončil jsem svou kariéru v armádě jako major,“ popsal závěr svého působení u ozbrojených složek Hoida.

Loni mu ministryně obrany Jana Černochová (ODS) při příležitosti třicátého výročí vzniku Armády ČR udělila Kříž obrany státu.