Vondráčkovým vystoupením na stole ve sněmovním sále se poslanci zabývat nebudou

Poslanci se na svém pátečním jednání nebudou zabývat okolnostmi, za kterých vznikla fotografie nynějšího předsedy Poslanecké sněmovny a místopředsedy vládního ANO Radka Vondráčka stojícího s kytarou na předsednickém pultu. Debatu požadovala část opozice, pro zařazení příslušného bodu do aktuální schůze však byla jen malá část poslanců.

V úvodu pátečního jednání Poslanecké sněmovny ostře kritizovala předsedu dolní komory Radka Vondráčka její bývalá předsedkyně Miroslava Němcová (ODS). „Během staletí bylo toto místo svědkem mnoha událostí, které se staly mezníkem v naší historii,“ podotkla a upozornila, že je sídlo sněmovny včetně jednacího sálu pod památkovou ochranou.

Vondráčkovo jednání tak připodobnila k tomu, kdyby „podobnou produkci předváděl“ v památkově chráněných zahradách v jeho rodné Kroměříži.

Návrh Němcové na zařazení bodu, který by se Vondráčkovu vystoupení ve sněmovním sále věnoval, však vetovaly poslanecké kluby ANO a KSČM. „Pitomostmi se nehodlám zabývat,“ podotkl předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik.

Následně však poslanci hlasovali o návrhu poslankyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové o zařazení obdobného bodu s názvem „Ostudné chování předsedy sněmovny“. Hlasování vyznělo jednoznačně. Proti zařazení bodu bylo více poslanců než pro, přitom mnoho poslanců vůbec nehlasovalo. Pro byla pouze část ODS, Pirátů a STAN a všichni přítomní poslanci KDU-ČSL a TOP 09. Všichni poslanci SPD a většina komunistů se zdrželi, poslanci vládních stran pak byli většinou proti.

O vystoupení na předsednickém pultu informoval server Seznam Zprávy. Podle Radka Vondráčka šlo o uzavřenou akci – rozlučku s končícími poslanci před volbami v říjnu 2017. Sál byl tehdy v celkové rekonstrukci.

Někteří opoziční poslanci pak volali po Vondráčkově rezignaci. Vondráček však odstoupit nehodlá. Za své počínání se ale lidem, jichž se dotklo, po výzvě premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše omluvil. „Jestliže jsem se dotkl něčích citů, jestli se to opravdu bere jako znesvěcení, jestli se to bere nikoli jako trošku uvolnění, jako zlidštění toho prostoru, tak mě to mrzí a moc se za to omlouvám,“ řekl Frekvenci 1.