Vondráček stál ve sněmovně na stole a hrál na kytaru. Omluvil se, opozice ho ale vyzvala k rezignaci

Opoziční poslanci kritizovali předsedu dolní komory a místopředsedu hnutí ANO Radka Vondráčka kvůli večírku v Poslanecké sněmovně, o kterém informoval web Seznam Zprávy. Vondráček stál na předsednickém pultu, hrál na kytaru a zpíval. Snímky jsou podle něj z podzimu 2017, kdy ANO slavilo vítězství ve volbách. Serveru řekl, že je na svůj čin hrdý a je přesvědčený, že jeho vystoupení sálu prospělo. Přesto se všem, jichž se mohlo jeho jednání dotknout, ve čtvrtek omluvil. K tomu ho vyzval premiér Andrej Babiš (ANO). Někteří opoziční poslanci však hovoří o tom, že by měl Vondráček rezignovat, tomu ale předseda sněmovny vyhovět nehodlá.

Podle Seznamu vyrazil Vondráček po večírku ve sněmovní restauraci s partou kolegů do hlavního jednacího sálu. V botách a s kytarou v ruce pak vyskočil na předsednický pultík, aby kolegům zahrál. Spolu s ním hrál ještě další poslanec ANO Miloslav Janulík.

Vondráček autenticitu snímků serveru potvrdil. „Já se k tomu dokonce hrdě hlásím,“ řekl. Dodal, že podle něj to sálu sněmovny prospělo a rád by v budoucnu nějaké hudební vystoupení zopakoval. „Já mám jeden sen. Chtěl bych, kdybych tam dostal krojované lidi, folklorní sdružení. Já doufám, že si ještě ve sněmovně zazpívám,“ prohlásil. 

„Bylo to v době, kdy se dělala rekonstrukce sálu, kdy tam byly vytrhané koberce. Tak jsme se domluvili, že bychom tam krátce zahráli. Já myslím, že to tomu sálu jen prospělo. V Lucerně si zahraje kdekdo, ale tady zase tolik lidí možnost zahrát si nemá,“ dodal Vondráček. 

Podle premiéra Babiše to byla klukovina, kterou ale považuje za nevhodnou. Vondráčka vyzval k omluvě. „Samozřejmě to nevypadá dobře. Asi toho teď lituje, si myslím,“ řekl Babiš. „Myslím, že by se měl omluvit, vysvětlit to,“ doplnil. Nešlo ale podle něj o něco zásadního, co by ovlivnilo život občanů.

Vondráček později ve čtvrtek výzvě vyhověl a omluvil se. „Jestliže jsem se dotkl něčích citů, jestli to opravdu bere jako znesvěcení, jestli to bere nikoli jako trošku uvolnění, jako zlidštění toho prostoru, tak mě to mrzí a moc se za to omlouvám,“ řekl Frekvenci 1 Vondráček.

Němcová: Jedinou možností je rezignace

Opoziční poslanci však Vondráčka za výstup kritizovali a vyzvali ho k rezignaci. „Zveřejněné fotografie z mejdanu ANO ve sněmovně jsou projevem neúcty k historickému a památkově chráněnému prostoru, kde se odehrávaly mimořádné události naší historie,“ napsala bývalá předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

„Fotografie a následná reakce předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka ilustrují aroganci, zpupnost a nepochopení povinností jednoho z nejvyšších ústavních představitelů naší země. Neznám zemi, kde by něco podobného bylo možné. Jedinou možnou reakcí je rezignace předsedy sněmovny na svou funkci,“ doplnila Němcová.

Vondráčka k odstoupení vyzval také předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. „Poskakující poslanci hnutí ANO po předsednické lavici Poslanecké sněmovny je absolutní neúcta k ústavním institucím. Jako politik se stydím a za tyhle nechutné papaláše se omlouvám,“ uvedl. Vondráček by podle něj měl odstoupit, protože jeho chování je mimořádně nedůstojné. Pospíšil dodal, že TOP 09 bude s dalšími stranami navrhovat, aby se sněmovna kauze mimořádně věnovala.

Pospíšilova stranická kolegyně Markéta Pekarová Adamová na Twitteru napsala, že tato událost by byla ve většině vyspělých zemí důvodem k odstoupení. „U nás se pan Vondráček ani neomluvil, naopak se k tomu poměrně hrdě hlásí a přijde mu to normální,“ dodala.  Později řekla, že by se k situaci mělo postavit čelem hnutí ANO, když Vondráček nedokáže vyvodit osobní odpovědnost.

„Někomu to možná přijde úsměvné. Mně symbolické pro vládu ANO. Arogance moci. ,My můžeme všechno. A ještě se za to nestydíme.‘ Umíte si tohle představit v jakékoliv civilizované zemi?“ uvedl na Twitteru první místopředseda hnutí STAN Vít Rakušan. Šéf lidoveckých poslanců Jan Bartošek poznamenal: „Takto se chovali bolševici po dobytí Zimního paláce.“ 

Premiér Babiš k výzvám opozice k rezignaci uvedl, že „opozice nemá co dělat, tak vždycky něco žádá“. Sám Vondráček vzkázal, že svou funkci předsedy sněmovny opustit nehodlá. Řekl, že „jedna věc je zbožné přání nebo politický boj, druhá věc je realita“.