Vláda v programovém prohlášení slibuje zvýšení platů jen učitelům. U pedagogických pracovníků upraví tabulky

Události: Platy učitelů a pedagogických pracovníků (zdroj: ČT24)

Platy na úrovni 130 procent průměrné mzdy se zřejmě nebudou týkat zhruba čtyřiceti tisíc pedagogických pracovníků. V novém programovém prohlášení je vláda slibuje už jen učitelům. Změny chce koalice prosadit taky v projednávané novele zákona. Odbory jsou proti.

Učitelka Martina Listopadová ze základní školy v Zelenči mluví o své asistentce Janě Trnkové jako o rovnocenné partnerce, bez které by látku neprobrala se všemi dětmi stejně kvalitně. „Její přítomnost mi umožňuje pracovat u dětí se speciálními vzdělávacími potřebami, takže kdybych ji tady neměla, nebudu mít pro přímou pedagogickou práci takový prostor.“ 

Rovnocenné mělo být i jejich odměňování podle původního programového prohlášení vlády, po úpravách ale závazek vůči Janě Trnkové a její profesi vypadl. „Je to signál od vlády, že to nevnímá v té třídě jako důležité,“ uvedla Jana Trnková.

Namísto všech pedagogických pracovníků slibuje nově kabinet 130 procent průměrné hrubé měsíční mzdy už jen učitelům. „V programovém prohlášení byla špatně použitá formulace 'pedagogičtí pracovníci', ten úmysl byl od počátku 'učitelé',“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

„Myslet učitele a psát a uvádět pedagogické pracovníky, to je rozdíl,“ podotýká členka sněmovního školského výboru Jana Berkovcová (ANO).

Zhruba čtyřicet tisíc úvazků asistentů, vychovatelů nebo školních psychologů navrhují koaliční poslanci vyjmout také z projednávané novely zákona, která platy řeší. „Původně tam měli být pedagogičtí pracovníci, byl to můj návrh jako ministra školství a ministerstva školství, na druhou stranu v situaci, v které teď rozpočtově jsme, se vracíme k původnímu slibu, který všechny koaliční strany měly – to, že učitelé budou mít 130 procent,“ vysvětluje autor pozměňovacího návrhu a člen sněmovního školského výboru Petr Gazdík (STAN).

Změna by mohla státnímu rozpočtu ušetřit přes osm miliard. Koalice i ministerstvo ale slibují, že platy porostou i dalším pedagogickým profesím. „Když jsme o tom jednali s předsedy koaličních stran i s panem premiérem, zazněl jasný závazek, aby tyto platy byly řešeny v rámci úpravy tarifních tabulek,“ uvedl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL a místopředseda školského výboru Poslanecké sněmovny Marek Výborný.