Vláda nechystá ekonomická omezení pro regiony nejvíc zasažené koronavirem, uvedl Babiš v rozhovoru pro ČT

Exkluzivní rozhovor premiéra Andreje Babiše pro ČT o aktuální situaci v zemi (zdroj: ČT24)

Vláda podle premiéra Andreje Babiše (ANO) neplánuje zavádět ekonomická omezení, ani kdyby se na českém „semaforu“ objevil region v červené barvě. Předseda vlády to řekl v rozhovoru pro Českou televizi. První mapu, která má představovat míru šíření koronaviru v krajích, plánuje resort zdravotnictví zveřejnit v pondělí. Ještě předtím dostane podle Babiše vedení krajů možnost podat připomínky.

V rozhovoru premiér mluvil o důvodech vzniku nové Rady vlády pro zdravotní rizika. „Ten orgán jsem navrhl proto, abych nějakým způsobem zamezil různým přestřelkám mezi ministry (Janem) Hamáčkem a (Adamem) Vojtěchem a dalšími. Protože od 1. června celá problematika s koronavirem odešla z řídicího týmu pod ministerstvo zdravotnictví. A myslel jsem si, že to bude dobré, když budeme všichni sedět za jedním stolem a problémy nebo kritiky si vyřídíme mezi sebou,“ uvedl.

Vláda se podle něj v posledních měsících zaměřila na jiné problémy než na zdravotnickou stránku věci. „Musím říct, že my jsme už potom v květnu a v červnu ten vir moc neřešili. Řešili jsme ekonomické věci, rozvolňování a vláda víceméně to nějak vypustila,“ připustil.

„Já jsem samozřejmě sledoval, co se děje v Moravskoslezském kraji, komunikaci, hygieny, hejtmana… Dá se říct, že ten startovací bod pro mne byla sobota, kdy jsem byl v Mariánských Lázních, a lidé mi poslali, jak to vypadá Na Bulovce, sto lidí v řadě, jeden člověk tam odebíral. Tak to byl ten bod, kdy jsem se rozhodl, že to zkrátka musíme změnit, přes víkend jsme vymysleli radu,“ uvedl Babiš.

„Pochybil, nepochybil. Má dost starostí,“ říká o Vojtěchovi

Ministr zdravotnictví měl podle premiéra budovat páteřní síť odběrových míst už dříve. „Pochybil, nepochybil. Tak samozřejmě on má dost svých starostí, má zase jiné věci. Ale zkrátka to je otázka nemocnic,“ odpověděl Babiš na otázku, zda Vojtěch udělal chybu. „I ředitelé nemocnic to vypustili,“ uvedl k tomu předseda vlády.

V rozhovoru komentoval také chystaný semafor rizika pro jednotlivé regiony. „Celý ten semafor je služba občanům. To je doporučení. To není žádné nařízení. Chceme lidi informovat,“ upozornil. Data pro zařazení okresů do rizikových skupin budou hygienici vyhodnocovat vždy v pátek. Semafor pak bude zveřejňován následně v pondělí v poledne.

Nový semafor určující míru rizika začne ministerstvo zdravotnictví zveřejňovat 3. srpna, aktualizovat ho bude v týdenních intervalech. Riziko nákazy bude rozlišeno do čtyř barevných stupňů, konkrétně bílé, zelené, žluté a červené. Podle dat z minulého týdne by do žluté barvy spadala pouze Praha, několik dalších okresů by bylo zelených a většina Česka by byla zařazena do bílé skupiny.

„Byli jsme vzorem, ale teď si to kazíme“

Na základě semaforu mohou pak krajští hygienici přijímat příslušná lokální opatření. Vláda ale podle premiéra neplánuje zavádět ekonomická omezení, ani kdyby se na semaforu nějaký region objevil v nejhorší, tedy červené barvě.

„S tím se v tuto chvíli skutečně nepočítá,“ odpověděl předseda vlády na dotaz, zda se může stát, že by se v „červených“ regionech zavíraly bary, omezovala se otevírací doba restaurací nebo se zaváděly hodiny vymezené seniorům pro nákupy v obchodech.

„Hygienici k tomu přistupují velice citlivě. Řeší to tak, aby nedošlo k dalším omezením, k ekonomickým problémům,“ prohlásil premiér. 

Babiš zároveň apeluje na občany, aby stále dodržovali preventivní opatření. Zmínil například ohnisko v pražském klubu Techtle mechtle. „Protože my jsme byli vzorem, možná i celosvětovým, ale teď si to bohužel kazíme. Musíme být zodpovědní,“ uvedl.