Většina vedení KSČM je pro spolupráci s hnutím ANO. Minimálně tři současní ministři komunistům vadí

Širší vedení komunistů podpořilo jednání s hnutím ANO (zdroj: ČT24)

Širší vedení komunistů v sobotu jednalo o případné podpoře vznikající vládě Andreje Babiše. Premiér v demisi chystá kabinet na půdorysu hnutí ANO a ČSSD právě s podporou komunistů. Podle šéfa KSČM Vojtěcha Filipa se jasně rýsuje dohoda s hnutím ANO. Strana má ale vážné výhrady ke třem až čtyřem současným ministrům v demisi – konkrétní jména sice Filip neuvedl, už dříve ale jmenoval ministra zemědělství Jiřího Milka nebo ministra průmyslu Tomáše Hünera.

O toleranci nového kabinetu, který Babiš skládá, bude KSČM dál vyjednávat. V debatě podle Filipa vystoupilo 17 diskutujících. Zazněl prý jen jeden názor, že komunisté by nově dojednávanou Babišovu vládu podporovat neměli. Ostatní se podle KSČM vyjádřili tak, že je třeba dál jednat.

„Už jsme ve fázi jednání, kdy se rýsuje nějaká dohoda,“ dodal Filip s tím, že jsou si zároveň všichni vědomi rizik, která mají vyjednávání s Andrejem Babišem z pohledu politiky KSČM. „Také si všichni uvědomujeme rizika, kdyby Česká republika dlouhodobě neměla stabilní vládu. Tu odpovědnost zatím podle toho, jak ta diskuse probíhala, na sebe KSČM je ochotna vzít,“ dodal šéf KSČM.

Podle místopředsedy Jiřího Dolejše by komunisté měli ve sněmovně aktivně hlasovat pro případnou novou vládu. Dříve se mluvilo o tom, že by odešli ze sněmovny a tím snížili potřebný počet hlasů. 

Filip odmítl odpovědět na otázku, kteří ministři současné vlády by se podle KSČM neměli objevit v nové vládě. „Tohle budu opravdu řešit jenom na jednáních s hnutím ANO a se sociální demokracií,“ zdůraznil Filip. O výhradách vůči třem až čtyřem ministrům, kteří podle Filipa neplní to, co vláda plnit má, už prý s Babišem hovořil. „On byl možná kritičtější než já k některým svým současným ministrům,“ tvrdí předseda KSČM.

Filip chce zároveň znát jména navrhovaných ministrů do nové vlády. „Naše poznatky z regionu mohou hovořit o tom, že někteří lidé mohou být zatíženi skandály z minulosti a nepřeju si, aby je kdokoliv nominoval,“ apeluje Filip.

Proti tomu se však na Twitteru ohradil šéf ČSSD Jan Hamáček. „Spíš než kádrování ČSSD by možná V. Filipovi před sjezdem KSČM více pomohlo, kdyby podpořil některé naše levicové požadavky vůči ANO, např. spravedlivější daňový systém nebo zálohované výživné.“

Zástupci ČSSD a ANO se sejdou v úterý

I kvůli rozdělení ministerstev se sejdou špičky ČSSD s hnutím ANO příští týden v úterý. Z páteční schůzky, na které měly obě strany jednat i o programu vlády, totiž nakonec sešlo. „Je to komplikace, protože ztratíme čtyři dny,“ komentoval Babiš odklad schůzky. 

Lidový dům vysvětlil odklad tím, že se chce na důležité jednání dobře připravit. Obě strany dělí řada programových rozporů – například pohled na daně. Zatímco sociální demokraté trvají na zavedení sektorové daně, ministryně financí v demisi Alena Schillerová (nestr. za ANO) konstatovala, že na zvyšování daní hnutí nikdy nepřistoupí.

Platforma uvnitř ČSSD požaduje pět vládních křesel

Právě daňovou progresi, sektorou daň nebo snížení DPH na základní potraviny a stočné ale požaduje i platforma, která vznikla uvnitř strany a za níž stojí například nový první místopředseda ČSSD Jiří Zimola, poslanec Jaroslav Foldyna a někdejší jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Platforma podmíněně podpořila vedení ČSSD v jednáních o účasti strany. Ovšem „za podmínky prosazení programových priorit a důstojného zastoupení ČSSD“. Tady platforma požaduje nejméně pět ministerstev, stejně jako vedení ČSSD. Z ANO zatím zaznívají hlasy o čtyřech křeslech. Podle Michala Haška je 12 zásadních priorit, které mají vyjednávači hájit.

Platforma také žádá, aby strana do vlády kromě předsedy Hamáčka nenominovala žádné poslance či senátory. Hamáček už dřív mluvil o tom, že ve vládě by neměli být poslanci ČSSD. 

Teprve příští týden by měla začít třístranná jednání mezi ANO, ČSSD a KSČM. Filip uvedl, že pokud by to bylo nutné, svolal by k věci případné tolerance vlády i mimořádné zasedání ústředního výboru. Sjezd, který se uskuteční v dubnu, by podle něj o věci rozhodovat neměl.

Případnou dohodu s hnutí ANO ale určitě budou v dubnu schvalovat členové ČSSD. Prezident Zeman už několikrát avizoval, že by měla být nová vláda s důvěrou sněmovny vyjednaná do letošního léta.