Vánoce nebudou tak štědré jako loni, ukazuje průzkum. V kurzu jsou dárky z druhé ruky

Události: Češi podle průzkumu letos utratí za vánoční dárky méně (zdroj: ČT24)

Vánoce českých domácností budou letos skromnější než loni. Lidé za dárky, výzdobu a jídlo plánují podle průzkumu České bankovní asociace utratit zhruba dvanáct tisíc korun, o 1500 méně něž minulý rok. Zároveň také stoupá obliba dárků z druhé ruky – například knih či elektroniky.

Největší část z vánočního rozpočtu připadá na dárky. Nejčastěji se za ně Češi chystají vydat mezi třemi a pěti tisíci korunami. Týká se to 22 procent lidí. Téměř stejně dotázaných plánuje za dárky utratit od pěti do deseti tisíc. Tisíc až tři tisíce korun si jako hranici stanovilo třináct procent lidí.

Malá skupina lidí nechce na Vánoce šetřit a na dárky si hodlá vzít půjčku. Za dobrý plán to považují tři procenta Čechů. Nejčastěji si lidé plánují půjčit pět až deset tisíc korun. Podobný zájem je ale i o půjčky mezi deseti až patnácti tisíci, stejně jako o ty od dvou do pěti tisíc. Za půjčené peníze lidé nakupují nejvíc hračky, vybavení do bytu a elektroniku. Odborníci před půjčkami na spotřebu dlouhodobě varují.

Ti, kteří si nechtějí půjčovat, ale ani nemají příliš volné hotovosti, vybírají z použitého zboží. Na internetu jeho prodej od začátku roku stoupl o čtvrtinu a proti loňsku je vyšší o třicet procent. A prodeje rostou dál. V případě knih lidé často shánějí vzácná vydání, u elektroniky je stále největší motivací úspora peněz.

Použité zboží jako dárek k Vánocům plánuje věnovat podle zjištění antikvariátu, kde natáčel štáb ČT, asi třetina lidí. Většinou jde o mladší ročníky. „Začíná to být běžnější a běžnější. Často lidé shánějí třeba dárky pro své prarodiče, takže může jít třeba o historické romány. A potom to bývají úplné běžné bestsellery, které vycházejí ve velikých nákladech. A my je máme docela rychle k dispozici,“ popisuje manažerka společnosti Knihobot Barbora Votavová.

Poptávka je ale také po použité elektronice, například po repasovaných chytrých telefonech. „Minulý rok jsme vyprodali naše skladové zásoby, takže letos jsme se na poptávku ještě lépe připravili. Pro nás vrchol sezony začal už s obdobím Black Friday,“ konstatuje regionální manažerka e-shopu Swappie Šimona Sedlárová.

Mobily i herní konzole

Právě mobilní telefony patří v on-line secondhandech k nejčastěji poptávaným výrobkům. Zájem je také o herní konzole a počítačové hry. „V Česku na naší platformě evidujeme přibližně 700 e-shopů, které prodávají zboží z druhé ruky. Přibližně třetina z nich má i kamennou prodejnu,“ konstatuje ředitel společnosti Shoptet Samuel Huba. Za poslední rok pak přibylo asi 120 takových prodejců – nejčastěji s elektronikou a oblečením.

Obchodníci nicméně podle ankety, kterou na konci prvního adventního víkendu provedla ČTK, zatím nestrádají, tržby jsou podle nich meziročně srovnatelné. Shodli se, že lidé nakupovali suroviny na pečení, adventní kalendáře či sladkosti k blížícímu se svátku Mikuláše. A pod stromeček zase hračky, kosmetické balíčky či dárková balení alkoholu.