V pondělí přibylo 239 případů covidu, mírně stoupl počet hospitalizovaných

Testy v Česku za pondělí potvrdily 239 případů covidu, což je o 114 více než v tento den před týdnem, kdy však byl státní svátek a méně se testovalo. Reprodukční číslo kleslo, ale mírně přibylo hospitalizovaných, aktuálně jich je 31. Zdravotníci v pondělí aplikovali přes 91 tisíc dávek vakcíny proti covidu, plně naočkované už jsou téměř čtyři miliony lidí. Druhým dnem také pokračuje očkování bez nutnosti předchozí registrace, zájem je zatím velký.

On-line přenos

Koronavirus - červenec

  • 21:53

    Vietnam o další dva týdny prodlouží opatření, která byla přijata s cílem zastavit šíření koronaviru v hospodářské metropoli Ho Či Minově Městě a v dalších 18 městech a provinciích na jihu země. Přísná omezení pohybu měla původně skončit v neděli 1. srpna.

  • 18:44
    Česko

    Lékař Vlastimil Voráček, který měl jako první z členů české výpravy po příletu na OH pozitivní test na covid, po opuštění izolace už z Tokia odletěl.

  • 18:36
    Česko

    Vyšetřování průběhu charterového letu na OH, po němž byli někteří členové výpravy pozitivní na covid, neodhalilo podle ČOV žádné systémové pochybení.

V Praze fungují dvě očkovací místa, do kterých se lidé nemusí objednávat. Zájem je zatím velký, dlouhé fronty byly v pondělí  jak v Obchodním centru Chodov, tak na hlavním nádraží. Provozovatelé obou těchto míst uvedli, že zřejmě posílí jejich provoz.

Redaktorka České Televize Adéla Davidová z očkovacího místa na nádraží po deváté hodině potvrdila, že zde již k navýšení kapacity došlo. „Očkovací místo dnes (v úterý) funguje od 7 ráno do 19 hodin, včera (v pondělí) to bylo pouze od 12 od 19. Došlo i k rozšíření zdravotnického personálu,“ uvedla. Místo jednoho lékaře a sestry slouží teď ještě další dvojice a očekává se, že zde zvládnou za den naočkovat až sedm set lidí. Zatím se netvoří ani fronta, která se v pondělí táhla až ven a trvala několik hodin. 

V Česku je alespoň jednou dávkou očkovaná zhruba polovina obyvatel, dokončenou vakcinaci má pak třetina lidí. Podle epidemiologů je to stále málo. Za pondělí zdravotníci rozdali 91 159 dávek vakcíny, skoro trojnásobek počtu o týden dřív, kdy se ale o státním svátku očkovalo jen málo. Vláda v pondělí schválila zkrácení doby mezi první a druhou dávkou vakcíny ze současných 34 na 21 dní. Změna bude platit pro nově registrované zájemce o očkování od poloviny července. 

Reprodukční číslo po pěti dnech růstu kleslo z pondělních 1,45 na 1,37, ale pokud je nad jedna, šíření epidemie zrychluje. Údaj ukazuje, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný. Před měsícem bylo reprodukční číslo pod 0,7.

Na sto tisíc obyvatel teď připadá v Česku za poslední týden téměř 14 nakažených, nejvíc od poloviny června. Odborníci varují, že kvůli šíření nakažlivější varianty delta se po prázdninách může opakovat loňský scénář, který vedl například k uzavření škol i služeb. Proočkovanost je totiž zatím nízká.

Počty nově potvrzených případů byly v pracovních dnech minulého týdne až dvojnásobné než o týden dřív. Nakažených přibývalo zejména v Praze, Plzeňském a Středočeském kraji, podle zástupců vlády hlavně mezi mladými neočkovanými lidmi. Kvůli šíření nákazy vláda v pondělí rozhodla, že všechny plánované akce nad tisíc účastníků budou muset organizátoři od 19. července nahlašovat hygienikům. 

Nejvíce nakažených má Praha, nejméně Karlovarský kraj

Takzvané incidenční číslo roste posledních šest dní, k pondělku se zvýšilo na 13,7 z nedělních 12,6. Vzhůru se posunulo ve většině krajů. Nejvíc nakažených na sto tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní v Praze, téměř 38. Skoro 33 případů má pak Plzeňský kraj, téměř 19 Středočeský kraj. Naopak v Karlovarském kraji je týdenní incidence nižší než čtyři.

Pondělních 31 lidí s covidem v nemocnicích bylo o pět víc než v neděli, počty hospitalizovaných ale zůstávají nejnižší od doby krátce po vypuknutí epidemie koronaviru v Česku loni v březnu. Ve vážném stavu jsou dva nakažení. Téměř nepřibývá ani úmrtí, za poslední týden s koronavirem zemřel jediný člověk.  

Také počty testů byly v pondělí víc než dvojnásobné než o týden dřív. Antigenních jich lidé podstoupili přes 76 tisíc, testů metodou PCR absolvovali víc než 28 tisíc. Preventivní testy ukazují zhruba jednu desetinu procenta nakažených. Kolem 1,5 procenta zůstává pozitivita u diagnostických testů, které podstupují třeba lidé vykazující příznaky.

Možnost preventivního testování hrazeného ze zdravotního pojištění zřejmě od září ztratí lidé, kterým nic nebrání v tom, aby se nechali naočkovat. Předpokládá to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Lidé bez dokončeného očkování test potřebují třeba k návštěvě restaurace, kadeřnice nebo kina.

Studio ČT24: Varianty koronaviru v Česku (zdroj: ČT24)

Genetik Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky AV ČR v České televizi uvedl, že Česko aktuálně v laboratořích sekvenuje tolik, kolik doporučuje Světová zdravotnická organizace, tedy pět až deset procent všech případů. Celkově se tak za tento rok podle něho tak osekvenovalo už zhruba pět tisíc vzorků. Připomněl, že je důležité vědět, jak se jednotlivé varianty viru chovají, protože může docházet – a už i dochází – k únikům proti získané imunitě. A také z důvodu, že se objevují další nové mutace a varianty.

„My už u mnoha z nich víme, co dělají, nebo s velkou mírou pravděpodobností to dokážeme předpovědět, ale rozhodně ne u všech. Právě na to je potřeba mít celkový systém monitoringu, když se někde objeví nějaký nový klastr nebo pacienti mají nebo budou mít například těžší průběh, tak je potřeba zjistit, jestli za to náhodou nemůže nějaká nová mutace, o které jsme dosud nevěděli,“ vysvětlil.