V léčbě rakoviny děložního čípku je klíčová prevence. Nové kroky mohou zachránit stovky žen

Prevence rakoviny děložního čípku (zdroj: ČT24)

Podle odborníků mohou nové kroky v prevenci rakoviny děložního čípku, jako je rozšíření očkování nebo častější testování, ročně zabránit v Česku úmrtí tří set žen. Až osm set dalších nemusí vůbec onemocnět. V tiskové zprávě o tom během středy informovala Všeobecná fakultní nemocnice (VFN). Podle statistik v současné době onemocní asi 2700 žen ročně. Léčených a vyléčených je zhruba 31 tisíc.

Před rokem našli Martině Bebiakové lékaři na Slovensku nádor v pánvi. Po cyklu chemoterapií a ozařování se ho podařilo i s metastázami zničit. Nemoc se ale vrátila a jedinou šancí byla operace, kterou dělají týmy v nemocnici v Praze u Apolináře. „První operace byla na cévním, kde mi dělali baypass žíly, v úterý embolizaci na nádoru a následně ve čtvrtek velká operace, kdy vyndávali nádor,“ popsala pacientka.

Po týdnu se prý cítí dobře. Zároveň přiznává, že příznaky řešila pozdě a nechodila na prohlídky. „Za to, že jsem ve stavu, v jakém jsem, si můžu sama, výmluvy neexistují. Jestli si někdo myslí, že výmluva obstojí, tak ve chvíli, když řešíte přežití, už ne,“ řekla. Díky podobným speciálním zákrokům se řadu žen podařilo vyléčit. Zároveň pomáhají nové cílené léky. „Poslední dva roky teprve přichází inovativní léčba, která ty šance mění a výrazně zlepšuje,“ řekl přednosta Kliniky gynekologie porodnictví a neonatologie 1. LF UK a VFN David Cibula.

Očkování ještě mladších dětí

Léčba jednoho vážného případu stojí až jeden a půl milionu korun. Přitom by pomohla prevence. I proto se příští rok rozšíří bezplatné očkování proti lidskému papilomaviru u dětí od 11 do 14 let. V současné době se mohou nechat očkovat proti papilomaviru třináctileté a čtrnáctileté dívky a chlapci. Vakcíny jsou jim hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) ho využívá asi sedmdesát procent dívek a nad čtyřicet procent chlapců z ročníku. 

„Máme k dispozici dostatek důkazů, které dokládají bezpečnost a mimořádnou účinnost očkování dětí, a současně tvorbu mimořádně vysokých hladin obranných protilátek, u kterých je předpoklad dlouhodobého přetrvávání,“ řekl onkogynekolog Jiří Sláma. Letošní data podle něj ukazují, že zájem po poklesu z let 2015 až 2019 opět narůstá.

„Očkování jednoznačně doporučujeme nejen mladým lidem, ale i osobám, které již sexuálně žijí. Je potřeba zdůraznit, že vakcinací chráníme i své sexuální partnery,“ uvedla ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková. Starší lidé si ale vakcinaci musí sami zaplatit.

Testy a samotesty na HPV

Rakovina děložního čípku je zrádná, bez příznaků vzniká léta. Přesnějšímu záchytu pomáhají testy HPV DNA, které jsou hrazeny u žen v 35 a 45 letech. Nové testování se bude rozšiřovat o kategorii 55+. V plánu je zavést samotesty na HPV například u praktických lékařů. Ten si žena může uhradit. Od podzimu se začnou zkoušet v některých ambulancích. Projekt má cílit na ženy nad třicet let, které z nějakého důvodu nechodí na gynekologickou prevenci. Vzorek si pacientka odebere sama v ordinaci praktika, výsledek bude vyhodnocený za dva až tři týdny.

Rakovinou děložního čípku ročně onemocní zhruba osm set pacientek. Každý rok tři sta nemoci podlehne. Lékaři úmrtí považují za zbytečná. Podle nich jde o jediný druh rakoviny, který lze prevencí vymýtit. Jednou ročně na pravidelné kontroly chodí padesát šest procent žen do čtyřiceti let. Pak jejich návštěvnost klesá. I proto se u starších ročníků nad šedesát let v Česku stále nedaří diagnostikovat onemocnění ve stadiu, kdy je možné ho vyléčit.

Rakovinu děložního čípku způsobuje pohlavně přenosná infekce lidským papilomavirem (HPV). Podílí se i na dalších druzích nádorů v genitální oblasti, ústech, krku, hrdle, nebo způsobuje genitální bradavice. Během života se s virem setká osmdesát procent lidí. U většiny ho zlikviduje jejich vlastní imunita.