V kauze úniku informací z BIS se odvolala i Jana Nečasová

Bývalá ředitelka kabinetu premiéra Jana Nečasová nesouhlasí s podmínkou v kauze úniku informací z BIS, proti rozsudku se odvolala. Soud ji v lednu nepravomocně odsoudil k podmíněnému trestu v délce 1,5 roku. Lobbista Ivo Rittig a jeho právník David Michal odešli od soudu s devítiměsíční podmínkou. Bývalého poradce ministra zemědělství Tomáše Jindru pak soud obžaloby zcela zprostil.

Informaci o odvolání Nečasové ČT potvrdila mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. Už dřív se odvolal také dozorující státní zástupce Rostislav Bajger, který pro tři odsouzené požaduje vyšší trest. U Tomáše Jindry pak požaduje nové rozhodnutí.

Obžaloba původně pro Nečasovou požadovala tříletou podmínku a pětiletý zákaz činnosti, pro trojici mužů chtěla podmínku v délce 1,5 roku a také peněžité tresty. 

Proti lednovému nepravomocnému rozsudku se odvolal také Ivo Rittig společně s Davidem Michalem. Věcí se tak bude zabývat nadřízený pražský vrchní soud. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Případ se týká tajných informací od Bezpečnostní informační služby, ke kterým má nejbližší přístup standardně premiér. Podle obžaloby chtěla skupina lobbistů tuto praxi před pěti lety změnit – a využít k tomu nejbližší kruhy předsedy vlády.

Schůzka Rittigových kolegů s šéfkou tehdejšího sekretariátu měla přístup k dokumentům zajistit. Vše se podle obžaloby točilo kolem materiálů týkajících se právě Rittiga a jeho možného vlivu na státní orgány.

Vedle Rittiga, Nečasové a Michala čelil obvinění také někdejší poradce ministra zemědělství Tomáš Jindra – obvinění byl ale zproštěn. Jak zmíněná trojice měla v kauze fungovat? Právě Rittig se měl o tajných materiálech v premiérových rukou dozvědět. Na jeho popud se kvůli tomu s Nečasovou (tehdy Nagyovou) sešel Michal – a požadované informace prý skutečně dostal.

Nečasové hrozilo až osmileté vězení. Trvá ale na tom, že nic nevyzradila, protože by tím riskovala ztrátu zaměstnání a ohrozila předsedu vlády, se kterým měla dlouholetý vztah. S právníkem Michalem se prý sešla, protože měla za úkol tlumočit lidem okolo tehdejšího ministra zemědělství Nečasovo rozhořčení nad děním v resortu.

Podle státního zástupce mohl Rittig díky vynesení informace učinit kroky k „zakrytí svého vlivu na státní orgány“. Všichni čtyři obžalovaní vinu odmítli, Rittig obžalobu označil za absurdní.

Michal se hájil tím, že se s Nečasovou znal na společenské úrovni a pouze si s ní „vyměňoval drby“. Jindra dříve vypověděl, že v dané době ho zajímaly informace o jeho dalším osudu v dozorčí radě Budějovického Budvaru, protože měl od ministra zprávy, že by měl být z funkce odvolán. O konkrétní utajované zprávě se však prý s nikým nebavil.

Obvinění se opíralo především o odposlechy schůzek v pražském hotelu Ventana, na kterých se měli obžalovaní domlouvat na schůzkách s někdejší šéfkou premiérova kabinetu v Hrzánském paláci (vládním objektu na Hradčanech).