U Hořovic explodoval sklad pyrotechniky

Středočeští hasiči v pátek odpoledne vyjeli do Praskoles u Hořovic na Berounsku, kde vzplál sklad a výrobna pyrotechniky. Zranění z místa hlášení nejsou. Hasičům se už podařilo zajistit, že se oheň dál nešíří, večer dostali požár pod kontrolu. Zásah je nicméně nadále komplikovaný kvůli riziku výbuchů.

Mluvčí hasičů Jan Sýkora serveru TN.cz sdělil, že na místě byl vidět hustý černý dým. Později dodal, že se hasičům už podařilo zajistit, že se oheň dál nešíří. Po 18:00 hasiči oznámili, že je požár pod kontrolou. Ze skladu zbyly jen obvodové zdi, napsali na síti X.

„Momentálně můžete vidět, že z místa už ani není vidět žádný kouř,“ potvrdil před 17. hodinou redaktor ČT Tomáš Sýkora. Hasičům komplikuje podle něj práci fakt, že jde o místo plné výbušnin, proto musí trosky budovy napřed prověřit pyrotechnik, než budou moct hasiči vstoupit dovnitř.

Redaktor ČT Tomáš Sýkora k požáru u Praskolesů (zdroj: ČT24)

Dohašování na místě pokračuje, zasahuje několik desítek hasičů a okolí požáru hlídá dvanáct policejních aut. Při dohašování nalezli hasiči chemické látky. Informace o okolnostech vzniku požáru zatím hasiči neuvedli, policisté také bližší informace nemají. Odhad škody bude podle mluvčího hasičů možné stanovit až později.

Policisté také evakuovali obyvatele blízkých čtyř rodinných domů a zajišťují okolní příjezdové cesty, dodali mluvčí hasičů Sýkora, středočeské záchranné služby Marek Hylebrant a policie Barbora Schneeweissová.

Požár v Brandýse

Středočeští hasiči zasahují v pátek odpoledne také u požáru skladovací haly v Brandýse nad Labem. Je vyhlášený třetí stupeň požárního poplachu, na místě jsou desítky hasičů, sdělil Sýkora. „Je tam hala plná kartonu,“ upřesnil. Dodal, že karton má velkou výhřevnost, což komplikuje hašení. Kromě středočeských hasičských sborů jsou u požáru také ty z Prahy. Na místě pracuje jedenáct velkokapacitních a devět malých cisteren.