Ústavní soud zamítl stížnost Imex Group kvůli Babišovým výrokům

Ostravská firma Imex Group neuspěla s ústavní stížností poté, co se u soudů neúspěšně domáhala odškodnění za negativní výroky bývalého ministra financí a pozdějšího premiéra Andreje Babiše (ANO). Pronesl je v pořadu České televize Otázky Václava Moravce po explozi muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. Sklady měla firma v pronájmu. Ústavní soud stížnost zamítl. Podle soudce zpravodaje Jana Wintra měl Babišův projev patřičný pravdivostní základ a osoba působící ve veřejném prostoru a ve věcech veřejného zájmu musí snést vyšší míru kritiky. Advokát firmy Radek Ondruš po vyhlášení řekl, že se ještě obrátí na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Advokát firmy Radek Ondruš po vyhlášení řekl, že se ještě obrátí na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Babiš rozhodnutí uvítal. Za chybu prý považuje, že stát vojenský prostor vůbec pronajal soukromým firmám. „Neměl to nikdy pronajmout. Potom by nedošlo i k té tragédii ve Vrběticích, která se stala,“ dodal.

Firma se domáhala celkového odškodnění 15 milionů korun od ministerstva obrany, financí a spravedlnosti. Podle žaloby resorty neuhlídaly důvěrné informace z vyšetřování a Babiš je poté v televizním pořadu překroutil a zveřejnil. Podle stížnosti šlo o nesprávný úřední postup ministerstev.

Babiš v roce 2014 řekl, že Imex je kontroverzní firma, že obdobným problémům jako ve Vrběticích čelila i v Bulharsku a že vyvážela zbraně do Konga navzdory embargu. Podle Imexu Babiš lhal a firmu svými výroky poškodil. Žaloba mířila na stát, protože Babiš výroky pronesl jako člen vlády, tehdejší ministr financí.

Obecné soudy a později i Nejvyšší soud žaloby firmy zamítly. Podle předsedkyně odvolacího senátu Ireny Saralievové neuvedl Babiš žádné vysloveně nepravdivé tvrzení a nešlo o exces z obvyklých vyjádření představitelů státní moci k mimořádným událostem ani o nesprávný úřední postup.

Ústavní soud se podrobně již nezabýval pravdivostí jednotlivých Babišových vět, protože se tím dostatečně zabývaly obecné soudy. Podle Wintra šlo v případu o střet svobody projevu politika a práva na ochranu osobnosti a dobrého jména společnosti. Z obou práv musí být podle Wintra zachováno co nejvíce.

„Svoboda projevu je obecně považována za jeden ze základních prvků demokratické společnosti a zejména je chráněno právo vyjadřovat se k věcem veřejným a vynášet o nich hodnotící soudy,“ uvedl. Politici podle něj požívají větší míru ochrany svobody projevu až tehdy, když se výroky týkají věcí veřejných, což je tento případ. Dodal také, že osoby působící ve veřejném prostoru musí snést vyšší míru kritiky, i když jako v tomto případě jde o soukromou obchodní společnost.

Výbuchy ve Vrběticích si vyžádaly dva lidské životy a české bezpečnostní složky později pojaly podezření, že za incidentem stáli příslušníci ruské tajné služby GRU.