Ústavní soud odmítl stížnost bývalé soudkyně Pilařové, kterou odvolal kárný senát

Bývalá pražská soudkyně Adriana Pilařová neuspěla s ústavní stížnosti proti rozhodnutí kárného senátu, který ukončil její působení v justici. Kárný senát ji loni odvolal z funkce kvůli tomu, že využívala ve svůj prospěch majetek bratrance s handicapem, byla jeho opatrovnicí. Pilařová, která dříve působila na civilním úseku Obvodního soudu pro Prahu 8, vinu od počátku popírala. Ústavní soud její stížnost odmítl, vyplývá z usnesení v databázi soudu.

Pilařová ve stížnosti uváděla, že kárný senát hodnotil rodinné vztahy z vnějšku, bez hlubší znalosti, jako předlistopadoví „kádrováci“, a automaticky předpokládal její zlé úmysly. Ústavní soudci ale odkázali na dokazování provedené kárným senátem, podle kterého Pilařová postupovala neeticky, v rozporu se zájmy opatrovance, a využívala jeho peníze i nemovitost.

„Plní-li soudce svou občanskou povinnost, ať uloženou zákonem, nebo převzatou dobrovolně, očekává se od něj, že ji bude vykonávat příkladně,“ stojí v usnesení Ústavního soudu. Zvláště to platí v situaci, kdy má chránit práva někoho jiného, například právě opatrovance.

„Nelze opomenout ani to, že v nyní posuzovaném případě se jedná o soudkyni civilního úseku soudu, u které se vzhledem k jejímu profesnímu směřování předpokládá precizní znalost právní úpravy opatrovnictví,“ dodal Ústavní soud.

Kárný senát loni zdůraznil, že Pilařová všem poskytla příklad, jak nemá opatrovnictví vypadat. „Opatrovnictví měla soudkyně vykonávat příkladně, vyvolala však zjevný střet svých zájmů a zájmů svého bratrance. Rozmnožila svůj majetek na úkor svého bratrance a jednala úmyslně,“ konstatoval tehdy předseda kárného senátu Tomáš Langášek.

Pilařová tvrdila, že podle svého úsudku postupovala s péčí řádného hospodáře. „Žila jsem v přesvědčení, že všechno dělám správně, že to dělám pro rodinu,“ uvedla loni v polovině září Pilařová.