Ústavní soud odložil vydání údajného vora v zakoně Omarova do USA

Ústavní soud odložil vydání gruzínského občana Polada Omarova do USA do doby, než rozhodne o jeho stížnosti. Vyplývá to z úřední desky soudu. Spojené státy muže označují za vysokou autoritu v prostředí zločineckých skupin, takzvaného vora v zakoně. O jeho vydání k trestnímu stíhání žádaly také Gruzie a Kazachstán, ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) ale podepsal souhlas s Omarovovým přesunem do USA.

Omarov podal proti vydání do USA ústavní stížnost, ve které namítá, že ministr Blažek dostatečně nezdůvodnil, proč vybral právě tuto zemi. Obává se i podmínek v tamních věznicích nebo zachování svých práv. Zároveň podal návrh na odložení vydání, kterému ústavní soudci vyhověli.

„Ústavní soud přihlédl zejména k tomu, že vydání stěžovatele k trestnímu stíhání do Spojených států amerických by bylo nevratným krokem, jehož faktické dopady by nemohlo zvrátit ani případné věcné vyhovění ústavní stížnosti,“ uvedli.

Česká policie zadržela Ázerbájdžánce s gruzínským občanstvím na začátku letošního roku. Od té doby je ve vazbě. Koncem května rozhodl Městský soud v Praze o možnosti vydat Omarova do USA, Gruzie či Kazachstánu. Přípustnost vydání do Spojených států odůvodnil soudce tím, že stíhání v zemi nemá politický charakter, Omarovi navíc nehrozí trest smrti.

Omarov byl v Česku zadržen na základě mezinárodního zatykače počátkem ledna. Americké ministerstvo spravedlnosti následně informovalo o tom, že tamní prokurátoři obvinili tři členy východoevropské zločinecké organizace s vazbami na íránskou vládu ze spiknutí s cílem zavraždit íránsko-americkou novinářku a aktivistku Masíh Alínežádovou. Americké úřady podezírají Omarova z nájemné vraždy, spiknutí, praní špinavých peněz nebo vydírání.

Server investigace.cz v minulosti uvedl, že Omarov je šéfem jedné z větví ruskojazyčné mafie, jenž spolu se svou zločineckou skupinou terorizoval velkou část ázerbájdžánské enklávy v Rusku a Ukrajině. V Gruzii je viněn například z vraždy, organizovaného vydírání či zničení majetku, v Kazachstánu například z pokusu o únos nebo vytvoření organizované zločinecké skupiny.