Úpaly, průjmy i kousnutí rybou. Cestovní pojištění uzavírá víc Čechů

Češi letos uzavírají větší počet cestovních pojištění. Podle pojišťoven oslovených ČT jde až o dvacetiprocentní nárůst. Česká asociace pojišťoven připisuje trend zlepšující se ekonomické situaci turistů, kteří nyní jezdí na více dovolených ročně. Většímu zájmu podle asociace přispívá také jednoduchý způsob sjednání pojištění. Nejčastěji hlásí lidé ze zahraničí zažívací problémy, úpaly, úrazy z kol nebo zranění spojená s koupáním. Kromě klasických destinací, jako je Itálie, Rakousko, Egypt nebo Chorvatsko, stále více turistů oznamuje nehody třeba i z Nepálu.

„Cestovní pojištění si sjednávám asi přibližně dvakrát až třikrát za rok. Tento rok jsem si sjednala pojištění do Itálie a Polska, ale mám v plánu určitě vycestovat ještě jednou. Zatím jsem využila jen pojištění pro rekreační dovolenou. Naštěstí jsem úhradu od pojišťovny ještě neřešila,“ popsala své zkušenosti s cestovním pojištěním Anna z Prahy.

„V ČSOB Pojišťovně evidujeme v meziročním srovnání nárůst v řádech tisíců až desetitisíců sjednaných pojištění. Hlavním ukazatelem prodeje cestovního pojištění je především objem předepsaného pojistného. I na základě tohoto údaje můžeme potvrdit, že letošní prodej převyšuje rok 2023, a to o asi patnáct až dvacet procent,“ informovala mluvčí skupiny ČSOB pro oblast bydlení a úvěrů Monika Hořínková.

Obdobnou situaci hlásí i jiné pojišťovny. „V letošním roce je zatím sjednáno 230 tisíc smluv cestovního pojištění, v loňském roce ke konci července se jednalo o 205 tisíc smluv cestovního pojištění,“ říká mluvčí Marek Vích z Kooperativy. „Celkově za rok 2024 máme sjednáno 58 913 smluv. Za rok 2023 bylo ke konci července sjednáno 48 269 smluv,“ uvedla mluvčí Direct pojišťovny Nela Maťašeje. Generali Českou pojišťovnu oslovila ČT také, ta ale poptané informace nezveřejňuje.

Více cest do zahraničí

Asociace pojišťoven vidí za vyšším zájem o cestovní pojištění zlepšení ekonomické situace turistů. „Klienti místo jedné zimní a jedné letní dovolené mají zájem i o druhé či třetí cesty za hranice,“ vysvětlil mluvčí České asociace pojišťoven (ČAP) Tomáš Pavlík.

Podotýká, že k trendu přispívá také zjednodušení samotného sjednávání pojištění. To lze podle něj v dnešní době udělat velmi rychle a pokrýt velkou škálu různých situací.

Nejčastěji řešené úrazy a onemocnění se liší podle ročního období. V létě podle pojišťoven převažují střevní a zažívací potíže, úpaly nebo úžehy a rovněž různá poranění při jízdě na kole či kolečkových bruslích. Nechybí ani problémy spojené s koupáním v moři, jako třeba kousnutí rybou, šlápnutí na mořského ježka nebo pořezání o korály. V zimní sezoně se naopak jedná o úrazy spojené s lyžováním a snowboardem, například zlomeniny končetin nebo otřesy mozku. Časté jsou také záněty horních dýchacích cest.

Tyto úrazy a onemocnění turisté hlásí z obvyklých destinací jako Itálie, Rakousko, Egypt, Chorvatsko nebo Španělsko. Nezvyklé množství pojistných událostí v tomto roce zaznamenává pojišťovna Uniqa například i z Nepálu. „Jedná se o akutní horské nemoci, úrazy po pádech nebo infekce. Patří sem i vyhledání a vyproštění vyčerpaných osob ve stěně, většinou za asistence helikoptéry,“ popsala mluvčí pojišťovny Eva Svobodová.