Univerzita Karlova získala zpět své zakládací listiny

Události: Univerzita Karlova má zpět zakládací listiny (zdroj: ČT24)

Univerzita Karlova má zpátky své zakládací listiny, označované za „objev tisíciletí“. Po jejich koupi před několika lety policie papežský dokument ze čtrnáctého století zajistila, protože byl kradený. Univerzita nyní po podvodníkovi, který jí listiny prodal za 20 milionů, může začít vymáhat peníze.

Ještě v lednu univerzita informovala o tom, že se situace kolem listin zásadně nezměnila. Starožitník Josef Salmon, který listiny podle soudu prodal univerzitě navzdory tomu, že věděl, že jsou kradené, a dopustil se tak podvodu, se domáhal zastavení exekuce. Soud už loni Salmona potrestal podmínkou a nařídil mu vrátit univerzitě dvacet milionů plus úroky. Další rok ale trvalo vyřízení všech Salmonových námitek.

„Vzhledem k tomu, že i insolvenční řízení proti jeho osobě bylo zastaveno, provedení exekuce nyní nebrání žádná zákonná překážka,“ oznámil mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek.

Ze zakládací listiny už také zmizela policejní plomba. „Z trestního řízení víme, že je listina uložena v Národním archivu, ale rozhoduje o ní její vlastník, který ji tam dobrovolně ponechal uloženou,“ přiblížil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Pergamenem z roku 1347 papež Kliment VI. schválil vznik vysokého učení v Praze. Druhou vzácnou listinou je notářský opis tohoto souhlasu s podpisy svědků.