Údajní teroristé zadržení na Ruzyni skončili ve vazbě. Praha je chce vydat Rakušanům

Soud poslal do vazby Iráčana a Iráčanku, které policie kvůli podezření z terorismu ve středu zatkla na ruzyňském letišti. Zároveň rozhodl, že budou vydáni do Rakouska, jež na něj vydalo zatykač. Žena i muž s vydáním souhlasí. Rakouská policie má za to, že spolu s dalšími lidmi chystali útoky na vysokorychlostní vlaky v Německu.

Údajného organizátora dvou železničních útoků zatkla rakouská policie v pondělí ve Vídni. Spolu s dalšími osobami měl v říjnu natáhnout ocelové lano nad kolejemi, po kterých jezdí vysokorychlostní vlaky na trase Mnichov–Norimberk (vznikla jen hmotná škoda). V druhém případě z loňského prosince odhalili drážní zaměstnanci poškození trakčního vedení u kolejí mezi berlínskými nádražími Karlshorst a Wuhlheide.

Mluvčí bavorských kriminalistů v pátek oznámil, že dvaačtyřicetiletého Iráčana podezřívá ještě z dalších dvou případů útoků na železnici. „Předpokládáme, že se tři činy odehrály v různých časových obdobích na stejném místě činu,“ uvedl s odkazem na bavorskou dráhu.

Nové vydání německého časopisu Spiegel pak přineslo informace, že muž možná plánoval i další atentáty. V jeho vídeňském bytě se totiž našel přístroj na noční vidění a bezpilotní letoun. Rakouské vnitro tyto informace nechtělo komentovat.

Iráčan čelí obvinění z pokusu o vraždu s teroristickým motivem, z těžkého poškození věci s teroristickým motivem a z členství v teroristické organizaci. Podle německé prokuratury zjevně sympatizoval s takzvaným Islámským státem; ke skutkům se prý přiznal, odmítá ale, že jeho motiv byl teroristický.

V Rakousku pak ve středu zatkli i jeho ženu a česká cizinecká policie ve čtvrtek potvrdila, že v tentýž den na Ruzyni zadržela údajné komplice – Rijám Šukrí Salí Badríovou a Amura Rahmína Mahmúda Mahmúda. A právě o nich nyní rozhodovala tuzemská justice.

Do Rakouska chtějí oba

Třicetiletý muž a o tři roky mladší žena čelí obvinění z příslušnosti k teroristické organizaci a z financování terorismu. Dvojice podle rakouského zatykače spolupracovala se zmiňovaným organizátorem – ten se k nim ale nezná a Iráčan zadržený na Ruzyni navíc teroristická podezření odmítá. 

„Můj mandant zcela popřel veškerou vinu, která mu byla kladena v zatýkacím rozkazu. Ohledně viny však tento soud nerozhodoval,“ sdělil jeho advokát Martin Rezek. Doplnil, že jeho klient cestoval v době zadržení do Iráku. Odkud do Prahy přiletěl, právník neví.

Se svým předáním do Rakouska Mahmúd nicméně souhlasí, a lze tedy předpokládat, že bude eskortován do této země v nejbližších dnech. Lhůta pro předání je podle mluvčího pražského městského státního zastupitelství Aleše Cimbaly desetidenní. Český soud na něj, stejně jako na Rijám Badríovou, uvalil vazbu. I ona s předáním do Vídně souhlasila, k vině se nijak nevyjádřila.