UčíTelka se vrací na obrazovky, pomůže s výukou nejmladších žáků

UDÁLOSTI: Od středy se bude opět vysílat UčíTelka (zdroj: ČT24)

Na obrazovky České televize se vrací pořad UčíTelka určený pro žáky, kteří museli z vůle vlády zůstat doma. Od pondělí ke všem starším dětem přibyli prvňáci a druháci a právě jim bude určen sestřih předchozích epizod pro nejmladší školáky. Poprvé se budou moci učit s UčíTelkou ve středu od 10 hodin na ČT :D.

Když vláda loni v březnu rozhodla o uzavření škol kvůli nastupující pandemii covidu-19, uvrhla školy i jejich žáky do zcela neznámé situace. Jak učit na dálku, teprve začali všichni zjišťovat, a tehdy pomohl pořad UčíTelka vysílaný již od 16. března. Nyní, když vláda znovu zavřela i první a druhé třídy základních škol, se UčíTelka vrací. Tentokrát však v poněkud jiné podobě.

„Bude to střihový pořad, řekněme z archivu. Ale tentokrát bude hodně upravený pro prvňáčky, pro druháky,“ přiblížil vedoucí projektu Luboš Rosí. Každý všední den dopoledne se bude 40 minut vyučovat jeden předmět pro obě třídy. Podle generálního ředitele České televize Petra Dvořáka se bude soustředit na tři předměty – matematiku, český jazyk a vzdělávací oblasti člověk a jeho svět. UčíTelka zůstane  v programu nejméně do velikonočních prázdnin.

Oproti minulému roku přijde UčíTelka do jiného prostředí. Dnes již není distanční výuka žádnou novinkou, přesto i rodiče školáků věří, že svoji roli pořad splní. „Může být i zajímavou inspirací, jak dětem vysvětlit látku, která pro ně bude obtížně pochopitelná,“ očekává matka dvou školaček Kateřina Horálková.

UčíTelku loni na jaře v době nouzového stavu sledovala třetina všech dětí, které se v době jejího vysílání dívaly na televizi. Jako tříhodinový pořad se vysílala na ČT2 do června, po prázdninách ještě pokračovala zhruba měsíc ve zkrácené stopáži na ČT :D.