Tušl stráví za mřížemi dalších deset měsíců za neplacení alimentů a vyhrožování

Odsouzený recidivista Patrik Tušl stráví ve vězení dalších deset měsíců. Pravomocně o tom rozhodl Městský soud v Praze, když mu podmínky za neplacení alimentů a vyhrožování bývalé partnerce přeměnil na nepodmíněné tresty. ČT to zjistila z justiční databáze. Tušl si aktuálně odpykává 15 měsíců vězení, které mu soudy uložily za nenávistné výroky o Ukrajincích, vydírání ženy a vyhrožování strážníkovi. Na konci dubna podal žádost o podmíněné propuštění.

Od loňského srpna sedí Patrik Tušl za mřížemi – nejprve byl ve vazbě, pak ve vězení, kam ho za nenávistné výroky o Ukrajincích v prosinci pravomocně poslal Krajský soud v Praze. Původní desetiměsíční trest mu ještě na konci března o pět měsíců prodloužil pražský městský soud, když ho uznal vinným z vydírání ženy bojující proti dezinformátorům a vyhrožování strážníkovi, který po něm v autobuse vyžadoval nošení respirátoru.

Tušl však stráví ve vězení dalších deset měsíců, a to kvůli dvěma dřívějším případům, ve kterých dostal podmíněné tresty. Tříměsíční podmínkou za vyhrožování bývalé partnerce ho nejprve v červenci 2020 potrestal Obvodní soud pro Prahu 9. Předloni v dubnu pak muže za neplacení výživného na nezletilou dceru odsoudil Obvodní soud pro Prahu 8, který mu uložil sedmiměsíční podmínku.

Soudy tehdy zároveň Tušlovi stanovily zkušební doby, během kterých se měl osvědčit. Protože ale naopak spáchal další trestné činy, přeměnily mu v polovině března tresty na nepodmíněné. Jejich rozhodnutí pak na konci dubna pravomocně potvrdil Městský soud v Praze. „Shledal rozhodnutí obvodního soudu zcela správným a zákonným,“ napsal do rozhodnutí o uložení vězení za neplacení alimentů. Soud podle justiční databáze stvrdil i verdikt v kauze vyhrožování.

Tušl čelí obžalobě za pronásledování Kubka

Odpůrce očkování a protiepidemických opatření by tak měl být ve vězení dalších deset měsíců, v souhrnu s původním patnáctiměsíčním trestem až do září 2024. Po odpykání poloviny trestu – zhruba letos v polovině srpna – bude mít nárok na podmíněné propuštění. O to si už přitom podle zjištění serveru Aktuálně.cz požádal na konci dubna.

Karlovarský okresní soud, který Tušlovu žádost řeší, začal případ projednávat ve čtvrtek, jednání ale z administrativních důvodů odročil. „Nebyly zaslány příslušné spisy, bez kterých nelze učinit rozhodnutí,“ řekla serveru iDNES.cz soudkyně Ivana Koprnická. V projednávání žádosti bude pokračovat na začátku června.

Tušl má v rejstříku trestů celkem sedm záznamů, kromě už zmíněných také za krádež, porušení domovní svobody, úvěrový podvod či poškození cizích práv. Opakovaně také dostal pokuty za přestupky proti veřejnému pořádku a kvůli neuposlechnutí policejních výzev. Ze soudních jednání vyplynulo, že je invalidním důchodcem a má dluhy, zejména za pokuty u dopravního podniku.

Muž čelí ještě obžalobě z výtržnictví spáchaného před domem evolučního biologa Jaroslava Flegra a z nebezpečného pronásledování prezidenta České lékařské komory Milana Kubka, a to v souvislosti s jeho podporou opatření proti šíření koronaviru nebo povinného očkování. Na Kubka čekal před jeho domem i pracovištěm a snažil se vynutit si s ním kontakt.