Do Česka dorazily tropické teploty. Meteorologové varovali i před bouřemi

V Praze, středních Čechách a na jižní Moravě odpoledne teploty místy překročily třicet stupňů Celsia. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varoval i před silnou bouří s prudkým větrem a až třícentimetrovými kroupami postupující z Německa. Výstrahu vydali meteorologové ve 20:15 s tím, že bouřky dorazí během několika desítek minut. Výstraha platila do úterních 23:00. Ve středu bude tropické počasí panovat na většině Moravy a Slezska, teploty se tam přiblíží 33 stupňům. ČHMÚ vydal kvůli vysokým teplotám pro tyto regiony výstrahu.

„V Sasku, severně od našich hranic, se pohybuje směrem k východu velmi silná bouřka, která zasáhne i sever Ústeckého a Libereckého kraje,“ uvedli meteorologové. „I když bouře již slábne, vydali jsme pro tuto oblast krátkodobou výstrahu před pozorovaným jevem,“ sdělili ČHMÚ na síti X.

V pondělí naměřili tropickou třicítku na jediném místě v Česku. Stanice Husinec-Řež u Prahy zaznamenala 30,4 stupně Celsia. V úterý bylo míst s třicítkou mnohem více, zejména ve středních Čechách, v Praze a na jižní Moravě. „Slunečního svitu se dočkáme v hojné míře, pršet téměř nebude, jen výjimečně se vyskytnou přeháňky nebo bouřky, nejspíše jen na severozápadě a severu území,“ napsali meteorologové na svém Facebooku.

Noc na středu bude teplá, na Moravě může být někde i tropická, to znamená, že teplota tam neklesne pod 20 stupňů. Ve středu budou nejvyšší teploty podobné těm úterním, na jižní Moravě a pravděpodobně i na Ostravsku se maxima budou blížit 33 stupňům Celsia. Naopak na severu a severozápadě Čech bude jen kolem 24 stupňů, také se tam častěji objeví mraky a déšť. Odpoledne mohou do severní části Moravy a do Slezska dorazit bouřky.

Zátěž pro organismus

Vedra znamenají pro lidský organismus vysokou zátěž, hrozí přehřátí a dehydratace. Například pražská zdravotnická záchranná služba měla od pondělí více výjezdů k pacientům se zhoršeným chronickým onemocněním, může to podle ní souviset s horkým počasím. Kromě chronicky nemocných vedro ohrožuje hlavně seniory, děti do čtyř let, těhotné nebo kojící a pacienty se srdečními či dechovými obtížemi, vysokým tlakem či nadváhou, případně užívající léky na depresi či nespavost.

„Děti a senioři patří k ohroženým skupinám i z důvodu horších termoregulačních mechanismů a posunutého prahu žízně,“ vysvětlila mluvčí pražské zdravotnické záchranné služby Jana Poštová.

Státní zdravotní ústav (SZÚ) varoval před přílišným chlazením klimatizací. „Správné nastavení klimatizace by mělo být v létě o pět až sedm stupňů nižší než okolní teplota. Jestliže tedy máme venku 35 stupňů Celsia, pak by v klimatizovaném prostoru mělo být kolem 29 stupňů Celsia, ne méně,“ uvedla mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová.

Události: Počasí a zemědělci (zdroj: ČT24)

Zemědělci naopak teplo a slunce vítají. Kvůli vlhku hnily plodiny na polích a docházelo i seno pro zvířata. „Počasí nám přeje. Jsme rádi, že můžeme být na poli a stihnout, co se dá,“ potvrdil soukromý zemědělec z Frýdecko-Místecka Lukáš Halata. Poslední dny tráví v traktoru. „Ráno, jakmile padne a vyschne rosa, vyjíždíme a vracíme se, až začne zalézat slunko a zase padne rosa,“ popsal.

Časté přeháňky nevadí podle pěstitelů například rajčatům, cuketám nebo celeru, naopak cibule potřebuje sucho. Díky teplým dnům rychle dozrává obilí, například ječmen ozimý. Pokud bude přát počasí, začnou ho zemědělci sklízet už příští týden. Z pole tak zmizí zhruba o tři týdny dříve než loni. Podobně tomu bude letos i u dalších plodin.