Televize v přechodu. Od poloviny příštího roku budou vysílat už jen v DVB-T2

V polovině příštího roku přejdou všechny české televize na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2. Vypínání stávajících sítí DVB-T začne na konci listopadu. Diváci si budou muset pořídit televizi umožňující příjem DVB-T2 nebo set-top-box. Uvedli to zástupci Českých Radiokomunikací (ČRa) na tiskové konferenci. Cílem přechodu je uvolnění části frekvencí v pásmu 700 MHz pro rychlé mobilní sítě.

Letos 28. listopadu se začne s vypínáním vysílačů DVB-T České televize v Praze na Žižkově a na Cukráku, v únoru přeladí čtyři vysílače přechodové sítě ČT na finální kmitočty a celou stávající vysílací síť vypnou do 31. května. Vypínání sítě s komerčními stanicemi, jako je Nova, Prima nebo Barrandov, začne 8. ledna opět v Praze na Žižkově a na Cukráku a bude dokončeno do 29. června.

V současnosti lidé mohou chytit signál jak v DVB-T, tak i ve standardu DVB-T2. Přechodové sítě, které mají zajistit plynulý přechod na DVB-T2, nyní pokrývají přes 99 procent populace. Lidé, kteří přijímají televizní signál na anténu, si tak mohou už nyní vyzkoušet nový standard.

Přechod si vynutil celoevropský proces, během kterého se část televizního pásma 700 MHz uvolní pro rychlé mobilní sítě 5G. Ředitel strategie a regulace ČRa Marcel Procházka v minulosti vyčíslil, že domácnost vyjde přechod na nový standard nejméně na 550 korun, což je cena nového set-top-boxu.

Lepší obraz a více služeb

Výhodou přechodu bude vyšší kvalita obrazu. Ve vysoké kvalitě by nakonec měla bez poplatku vysílat většina z více než třiceti kanálů. V nativním vysokém rozlišení 1920×1080 budou všechny programy České televize.

Platforma má také umožnit služby, jako je zpožděné přehrávání, přístup do archivů nebo propojení televize s internetem. Oproti stávajícím DVB-T sítím by se měla zlepšit kvalita signálu i rozsah pokrytí.

Souhrn důležitých informací o novém standardu DVB-T2 (zdroj: ČT24)

O přechodu podle průzkumu ČRa ví 87 procent Čechů, 52 procent tuší, kdy bude, a 30 procent už přijímá DVB-T2. Z toho 21 procent má vhodný televizor a devět procent set top box. Na trhu je kolem 2400 typů certifikovaných televizorů a set-top-boxů. Signál z vysílačů přijímá 55 procent lidí, zbytek má kabelovou televizi, satelit nebo příjem přes internet.