Státní zástupce obžaloval 16 lidí a dvě firmy za čtvrtmiliardové daňové úniky. V kauze figuruje společnost FAU

Státní zástupce Karel Studený podal obžalobu na 16 lidí a dvě firmy kvůli daňovým únikům ve výši čtvrt miliardy korun. V kauze figuruje opavská společnost FAU. České televizi to potvrdil sám Studený z olomouckého krajského státního zastupitelství, který případ dozoruje. FAU obchodovala s minerálními oleji, v důsledku kroků státních úřadů skončila v konkurzu.

„Dnešního dne byla podána obžaloba pro daňové úniky ve výši čtvrt miliardy korun. Obžalováno bylo 16 fyzických a dvě právnické osoby,“ uvedl v pátek pro ČT Studený. Obžalovaní jsou jako organizovaná skupina. Státní zástupce nemohl komentovat konkrétní jména, která v kauze figurují, upřesnil však, že se obžaloba týká obchodů FAU s.r.o. Případem se nyní bude zabývat Krajský soud v Ostravě, pobočka v Olomouci.

Vyšetřování kauzy trvá již několik let, trestní stíhání policie zahájila v roce 2018. Podle policie obvinění vytvořili v roce 2013 uměle řetězec firem, aby se vyhnuli zaplacení DPH z obchodu s pohonnými hmotami. Vyšetřování se protahovalo kvůli rozsahu kauzy i kvůli pandemii koronaviru.

Podle dřívějších zpráv v kauze figuruje jednatel firmy FAU Vojtěch Csabi. Státní zastupitelství mu na jaře 2018 obstavilo majetek z obavy, že by ho mohl prodat či na někoho převést a zmařit tak případnou náhradu škody. Ostravský krajský soud Csabimu majetek na podzim téhož roku odblokoval. Podle soudu státní zástupce totiž nevysvětlil, proč finanční úřad nepožaduje škodu po firmě, ale po jejím majiteli.

Společnost v konkurzu

Společnost FAU je aktuálně v konkurzu. Státní úřady na ni v roce 2016 vydaly zajišťovací příkazy za stovky milionů korun s odůvodněním, že se firma zapojila do karuselového podvodu. Zajišťovacím příkazem stát firmě zablokuje částku, o které se správce daně domnívá, že bude odpovídat budoucí daňové povinnosti. Podle rozhodnutí NSS z roku 2019 ale celníci neměli pro tak velký zákrok dost silný důvod.

Společnost FAU následně uspěla s několika žalobami proti rozhodnutí a postupům finanční správy a celníků. Naposledy uspěla loni ve sporu o pokutu 4,1 milionu korun, kterou celníci vyměřili kvůli neuhrazení spotřební daně z minerálních olejů a vzali ji z peněz dříve poskytnutých jako finanční zajištění skladu s výrobky, které jsou do doby, než sklad opustí, osvobozeny od spotřební daně. Pokutu nejdříve zrušil Krajský soud v Ostravě, kasační stížnost Generálního ředitelství cel pak loni zamítl Nejvyšší správní soud.

Nahrávky Babiše

Případ firmy FAU, jejíž sklady sídlily v areálu přerovské chemičky Precheza ze skupiny Agrofert, vešel ve známost v roce 2016. V roce 2017 se pak případ ocitl v centru zájmu kvůli nahrávce zveřejněné na anonymním twitterovém účtu Skupina Šuman.

Podle některých politiků vyvolával záznam dojem, že finanční správa jednala v zájmu tehdejšího ministra financí a nynějšího premiéra Andreje Babiše (ANO). „Ti naši klekli na tu FAU Přerov, takže ta je v insolvenci,“ řekl na nahrávce Babiš.

Babiš několikrát popřel, že by v době působení ve funkci ministra úkoloval finanční a celní správu. Odmítl to i tehdejší šéf Finanční správy Martin Janeček.