Stát zachová pravidla dotovaných školních obědů. Dosáhnou na ně rodiče v exekuci či insolvenci

Události: Dotace na školní obědy (zdroj: ČT24)

Pravidla podpory rodin v nouzi, které žádají o dotované obědy ve školních jídelnách, se nemění. Obavy vyvolala dotační výzva ministerstva školství, která vyčlenila z pomoci rodiče v exekuci, insolvenci nebo pobírající dávky pěstounské péče. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) ale tyto podmínky záhy zase zrušil.

„Při přípravě programu na podporu školního stravování pro rok 2024 se ministerstvo školství bohužel dopustilo chyby, která by poškodila nejohroženější děti. Omlouvám se za toto pochybení, nápravu zjednám okamžitě,“ napsal v prosinci Bek na sociálních sítích.

Zmatek ohledně rozhodnutí znají například na základní škole Palmovka 8 na Praze 8. Na vedoucí stravování Miroslavu Kohutovou se obracejí rodiny v exekuci nebo insolvenci, které měly o pomoc přijít. Na Palmovku 8 chodí do jídelny zhruba dvě stovky dětí. Padesát z nich podporují programy, například magistrátu nebo organizace Women for Women.

„Ministerstvo školství to zase zrušilo, tak jsem znova rodiče obvolávala, že budou moct. Rodiče byli nadšení,“ uvedla Kohutová.

„Je to trochu ulehčení. Vím, že budu mít na elektřinu, na plyn,“ prohlásila Dagmar Lenková, matka tří dětí, která školu o hrazení obědů požádala. Tím prý měsíčně ušetří přes dva a půl tisíce.

Na podporu loni resort školství vyčlenil sto milionů. Dohromady je získaly dvě organizace, které pomoc zařizují. V nové letošní výzvě je pak šedesát milionů. Podle vrchního ředitele sekce vzdělávání a mládeže ministerstva školství Jana Mareše nebyly organizace schopné původní částku vyčerpat a část prostředků vracely, proto došlo k jejímu opětovnému snížení.

Žádostí přitom narůstá. Loni Women for Women podpořila přes dvacet tisíc dětí za více než 84 milionů z peněz ministerstva školství. Další zhruba dva miliony šly hlavně od dárců.

„Snížení nerozumím, protože ceny všeho rostou,“ řekla Michaela Marksová Tominová z organizace Women for Women. „Uvidíme, co se bude dít, kolik škol bude schopno přihlásit děti do druhého programu,“ dodala. Tento program ministerstva práce a sociálních věcí se zaměřuje na rodiny v hmotné nouzi.