Stát udělil 33 výjimek z protiruských sankcí, píší Seznam Zprávy

Zatím třiatřicet českých subjektů získalo od Finančního analytického úřadu (FAÚ) výjimky z protiruských sankcí, píše server Seznam Zprávy. Podle něj o ně žádala třeba energetická společnost ČEZ, aby mohla dále spolupracovat s některými strojírenskými podniky v majetku Rusů.

Evropská unie výrazně rozšířila sankce po loňské plnohodnotné invazi Ruska na Ukrajinu. „Ve všech případech byla výjimka udělena proto, že to umožňuje příslušný právní předpis EU, který sankční režim zavádí,“ konstatovala pro server ředitelka právního odboru FAÚ Magdaléna Plevová. Vedle farmacie a energetiky byly podle ní v ostatních případech důvody pro udělení výjimek natolik roztříštěné, že nejsou statisticky významné.

U farmacie šlo podle dostupných informací o export některých látek pro výrobu léků do Ruska, žadatelé nejsou známí, píší Seznam Zprávy. V jaderné energetice potřeboval výjimky ČEZ, aby mohl obchodovat s českými strojírenskými podniky v majetku ruského Rosatomu či sankciovaného oligarchy Dmitrije Pumpjanského.

ČEZ, který provozuje jaderné elektrárny v Temelíně a Dukovanech, potvrdil, že o výjimky ze sankcí opakovaně žádal. Mluvčí společnosti Ladislav Kříž přiblížil, že firma podala „ne více než deset“ takových žádostí. „Jde o výjimky zejména na jádro, ale jsou tam i jiné subjekty kritické infrastruktury,“ dodal.

Bez toho by ČEZ podle mluvčího nemohl dále spolupracovat s některými českými dodavatelskými podniky ve vlastnictví sankcionovaných firem a lidí. Kříž uvedl, že žádosti ČEZ o výjimky se týkaly například strojírenské firmy Škoda JS, výrobce armatur MSA se sídlem v Dolním Benešově na Opavsku a opavského výrobce průmyslových armatur Arako.