Stále chybí lék na astma i jeho alternativa. Podle ministerstva se dávky uvolňují postupně

Události: Chybí léky na astma a inhalátory (zdroj: ČT24)

V některých lékárnách dál chybí inhalátory na akutní záněty dýchacích cest. Nedostatkový je často předepisovaný Ventolin i jeho alternativa Ecosal – s výrobcem tohoto léku přitom resort zdravotnictví dohodl navýšení dodávek minimálně na dvojnásobek roční spotřeby.

Sezonní astma trápí například Libora Judase. Na pravidelných kontrolách zjišťují, jestli se jeho stav nezhoršuje. „Může se stát, že přijde doba, kdy bude potřeba Ventolin, a pak je problém,“ uvádí Libor Judas.

Podle primářky Ústavu imunologie a mikrobiologie Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Zuzany Humlové lékaři Ventolin předepisují u pacientů, kteří mají těžké astma a „mají opakované záchvaty a obtížně reagují na léčbu“.

Přípravek by se tak měl užívat jen při akutních potížích. Ty zažívá i syn Vítězslava Bulanta.
„Neměl jsem problém ho sehnat. Asi jsem měl štěstí,“ dodává s tím, že lék sháněl naposledy v prosinci.

Problémy s dodávkami

Problémy s dodávkami lékárníci evidují v posledních třech týdnech. „Máme ještě pár Ventolinů, ale v současné době už se nedají přiobjednat. Takže je doprodej a Ecosal je de facto vyprodán, je tady jeden kousek. Jde o stejný případ, nedá se v téhle chvíli doobjednat,“ podotýká vedoucí v jedné ostravské lékárně Petr Szönyi.

Náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček dodává, že množství, které je k dispozici, se uvolňuje postupně. „Právě proto, abychom zabránili situacím, kdy se v některých lékárnách to léčivo bude hromadit.“

Výpadek přichází v době, kdy pylová sezona vrcholí. Míra ohrožení je nyní kvůli teplému a větrnému počasí na většině území mimořádně vysoká. Ve dnech, kdy se pylový semafor zbarví do červena, doporučují odborníci alergikům omezit fyzickou aktivitu a pohyb venku. Měli by se vyvarovat kouření a nosit sluneční brýle. Problémy lidem způsobuje hlavně kvetoucí řepka, trávy a jehličnany. S ochlazením by se ale situace měla zlepšit.