Šplhat na odstavené vagony je hazard. Správa železnic spustila osvětovou kampaň

Události: Správa železnic spustila bezpečnostní kampaň (zdroj: ČT24)

Přecházení kolejí v úsecích, kde je to zakázané, či lezení na odstavené vagony představuje hazard, kvůli kterému ročně umírají desítky lidí. Například v pátek v Letohradě po zásahu proudem jeden mladík zemřel a druhý skončil v nemocnici. Správa železnic nyní spustila kampaň, ve které na nebezpečí upozorňuje.

Na nádraží v Letohradě přišla v pátek skupina mladých lidí, na jednom z odstavených vagonů si chtěli udělat fotku. Zasáhl je proud. „Přiletěli jsme tam vrtulníkem, už probíhaly záchranné práce, resuscitace jednoho mladého člověka a ošetřování několika dalších, kteří byli buď zasaženi elektrickým proudem nebo utrpěli psychickou újmu,“ popsal následný zásah Marek Dvořák z Hasičského záchranného sboru Hradec Králové.

Člověk se samotných drátů nemusí ani dotknout, aby dostal elektrický šok, jak upozornila Správa železnic na Twitteru. Úder má sílu blesku a dosáhne dál než natažená ruka. V drátech je tři tisíce voltů stejnosměrného a pětadvacet tisíc střídavého napětí.

Kampaň cílí zejména na mladé

„Kdokoliv by šel člověku na vagon pomáhat, může dopadnout stejně. Zkratované trakční vedení během zhruba patnácti vteřin znovu naběhne do plného stavu,“ upozornil náměstek ředitele z Hasičského záchranného sboru Správy železnic Miloš Němec.

To zažila také ředitelka organizace Popálky Jana Lacinová. „Přeskočila jiskra, v tu chvíli mě to celou popálilo, spadla jsem dolů na zem, pak začala záchrana mého života,“ vzpomíná. Popáleniny měla na šedesáti procentech těla. Dnes je ředitelkou organizace, která podobně zraněným lidem pomáhá. Kampaň Správy železnic, která cílí zejména na mladou generaci, podporuje.

„Aby si uvědomili, že určité nebezpečí číhá i na té železnici. Hodně to tlačíme přes sociální sítě, má to velkou odezvu,“ sdělil generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. V kampani Správa železnic upozorňuje také na nebezpečné chování cestujících, například na přejezdech.