Soud „odšpuntoval“ kauzu trafik pro poslance. Rozhodl, že soudkyně Králová není podjatá

Městský soud v Praze posunul trestní kauzu takzvaných trafik pro poslance ODS. Zamítl stížnost státního zástupce na podjatost soudkyně Heleny Králové. Ta, pokud se vrátí do taláru, může o věci rozhodovat.

Sama Králová nejprve námitku odmítla, když prohlásila, že se necítí být ve věci podjatá. Žalobce Martin Brzobohatý ale proti tomu podal stížnost k nadřízenému Městskému soudu v Praze.

Výsledek rozhodnutí o podjatosti je důležitý pro to, aby soud mohl pokračovat v projednávání kauzy trafik pro poslance. Králová je v tuto chvíli stále dočasně zproštěna funkce, a to kvůli kárné žalobě předsedy Městského soudu v Praze Libora Vávry.

O žalobě by měl soud teprve rozhodovat, konkrétně 11. dubna. Předseda městského soudu Králové vyčítá změny názorů na zákonnost odposlechů právě v kauze trafik pro poslance ODS.

Králová vedle toho čelila i kárné žalobě, kterou na ni podal ministr spravedlnosti v demisi Robert Perlikán (ANO). Nejvyšší správní soud ji kvůli pochybení v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství začátkem března na rok snížil plat. Z funkce ale soudkyni neodvolal.  

Kauza takzvaných trafik pro poslance přispěla v roce 2013 k pádu tehdejší vlády. Soudy případ řeší už od roku 2016. Mezi obviněnými jsou bývalý premiér Petr Nečas a jeho manželka Jana Nečasová a také bývalý náměstek na ministerstvu zemědělství Roman Boček. Údajně podplatili tři poslance ODS příslibem lukrativních funkcí výměnou za to, že se vzdají mandátu a nechají projít vládní daňový balíček.