Sníh zasypal Moravu, policisté řeší desítky nehod. Některé silnice jsou uzavřené

Sníh zasypal Moravu, policisté řeší desítky nehod. Část dálnice D48 je uzavřena (zdroj: ČT24)

Dopravu ve východní části země od středečního odpoledne komplikuje vydatné sněžení. V krajích Zlínském, Jihomoravském a Moravskoslezském se staly desítky nehod. Silnice jsou kluzké, špatná je při sněžení i viditelnost. Problémy na cestách mohou mít především kamiony, některé silnice jsou pro ně neprůjezdné.

Auta v příkopech, ve svodidlech i na střeše. To je častý obrázek středečního odpoledne a večera na silnicích Moravy. Podle mluvčího policie ve Zlínském kraji Petra Jaroše se jedná o klasickou kalamitní situaci. U Slavičína na Zlínsku se osobní auto srazilo se dvěma muži, kteří na vozovce nasazovali na kamion řetězy. Skončili v nemocnici.

V Moravskoslezském kraji policisté od středečního poledne během necelých čtyř hodin přijali oznámení o zhruba šesti desítkách dopravních nehod. V úterý jich za stejné období řešili pouze dvanáct.

Kvůli hlubokému sněhu byla od 19:10 uzavřena dálnice D48 od Rychaltic ve směru na Frýdek-Místek až po tunel Zelinkovice. Silnici blokovaly uvízlé kamiony. Zhruba od deváté hodiny večer je ale podle silničářů silnice průjezdná. Kamiony se ale vzpříčily i na silnici I/57 na výjezdu z obce Vrchy na Novojičínsku. Kluzká vozovka je i na dálnici D56 mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem a také na dálnici D1 od polských hranic ve směru na Prahu.

Zavřený je tah na Slovensko

Hasiči v Odrách na Novojičínsku vyprošťovali automobil z potoka, který tam skončil na střeše. V Ostravě vytahovali zpět na silnici zapadlý autobus. Pomáhali i na dálnici D1, kde například u Velkých Albrechtic skončil na boku polský kamion. Zůstává uzavřená silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku. Silnice, jež je jedním z hlavních tahů na Slovensko, vede kolem přehrady Šance, která zásobuje kraj pitnou vodou. Silničáři tam proto nesmějí používat chemické látky, jen inertní posyp. To dělá v kopcích kamionům potíže už při slabé vrstvě sněhu a silnici tam často zablokují.

Na jihu Moravy policie před šestou hodinou večer zaznamenala zhruba tři desítky nehod. Hasiči ale zatím nemuseli nikoho vyprošťovat. Řidiči by měli být opatrní především na Břeclavsku, Hodonínsku a Vyškovsku. Uzavřená je silnice mezi Břeclaví a Valticemi, po nehodě je tam vzpříčený kamion přes oba jízdní pruhy, mimo vozovku skončilo osobní auto. Při nehodě utrpěl podle mluvčí záchranné služby Hedviky Kropáčkové vážná mnohočetná
poranění řidič vozu.

Pro automobily těžší 12 tun je zavřená silnice mezi Drnovicemi a Podomím na Vyškovsku. Problémy jsou i na silnici mezi Svatobořicemi-Mistřínem a obcí Čejč na Hodonínsku, kde je hlášena kluzká vozovka a jeden z jízdních pruhů je neprůjezdný kvůli odstaveným kamionům. 

Ve Zlínském kraji mají nákladní vozidla tradičně problémy ve stoupání mezi Starým Hrozenkovem a obcí Komňa na Uherskohradišťsku, komunikace je sjízdná jen s řetězy. Silničáři museli cestu kvůli úklidu sněhu také na chvíli uzavřít.

Nesjízdná a uzavřená je silnice z Modré na Bunč, kvůli ledovce je pro nákladní vozy nesjízdná cesta mezi obcemi Kašava a Lukov na Zlínsku, problémy byly také v Bojkovicích. Pro nákladní vozy byla dočasně uzavřená také silnice na příjezdu do Morkovic-Slížan na Kroměřížsku. Pouze se zimní výbavou projedou nákladní automobily obcí Osíčko na Kroměřížsku, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR. Opatrní musí být také řidiči v buchlovských kopcích na hlavním tahu na Brno.

 V Olomouckém kraji pokrýval většinu silnic rozbředlý sníh, zasáhl hlavně Jesenicko a Šumpersko.

Dopravu na D1 komplikuje kamion

Dopravu na 94. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu omezuje nehoda nákladního auta. Jeden jízdní pruh by měl být podle mluvčí policie v Kraji Vysočina Dany Čírtkové průjezdný. V úseku mezi 80. a 100. kilometrem dálnice D1 platí upozornění na kluzkou vozovku a sníh. Sněží na celé Vysočině.

Během středy se podle policie na Vysočině stalo přibližně dvacet dopravních nehod. Řidiči měli odpoledne problémy se sjízdností některých kopcovitých úseků silnic nižších tříd i hlavních tahů. Žádná silnice na Vysočině ale podle Čírtkové nemusela být pro dopravu uzavřena.

Sněžení míří i do Čech

Sněžit začalo odpoledne i v Jihočeském kraji. Silničáři zatím neevidují žádný problém a všechny vozovky jsou sjízdné s opatrností. „Očekáváme, že na některých místech by mohlo do rána napadnout 10 centimetrů sněhu. Týká se to především oblastí v okolí Šumavy, ale nelze vyloučit, že to nastane i ve větších městech v kraji,“ řekla Svatava Křivancová z českobudějovického hydrometeorologického ústavu. 

Výstraha meteorologů platí od středečního odpoledne až do čtvrtečního rána pro jižní Moravu, jižní Čechy a Vysočinu. Napadnout má pět až deset centimetrů většinou mokrého sněhu, ve vyšších polohách na Českomoravské vrchovině až 15 centimetrů. „Nejintenzivnější sněžení očekáváme v první polovině noci na čtvrtek,“ uvedli meteorologové.