Smůla i zrada, přesto úspěšná mise. Od výsadku Calcium a Barium uplynulo 80 let

Události: Výsadky Calcium a Barium (zdroj: ČT24)

Uplynulo osmdesát let od výsadku dvou paraskupin – Calcium a Barium. Jednalo se o první výsadek do protektorátu po více než roční odmlce a také o obnovení rádiového kontaktu s exilovou vládou v Londýně. Obě skupiny provázela smůla a potýkaly se se zradou konfidentů. Přesto je jejich činnost za okupace považována za velmi úspěšnou.

Oba výsadky byly na začátku dubna 1944, přičemž první z letadla vyskočila čtyřčlenná skupina Calcium.

„Místo se podařilo docela dobře lokalizovat, takže ten britský letoun vysadil tuto skupinu v katastru obce Čejkovice na Chrudimsku,“ vysvětluje publicista a badatel Petr Kopečný.

Skupina Barium se třemi členy vyskočila o pár minut později nedaleko Hradce Králové. „Měla za úkol navázat znovu ztracené radiotelegrafické spojení a sbírat zprávy,“ podotýká další badatel Libor Pařízek.

Oběma výsadkům se na prvních kontaktních adresách nedostalo pomoci. Skupina Barium se rozdělila. Radista Josef Žižka navázal spojení s Londýnem už 19. dubna. „Vysílal odtud až do 12. června. Josef Šandera s Tomášem Býčkem zatím v Hradci Králové opatřovali informace zejména o průjezdu vlaků,“ uvádí Pařízek.

Rozdělila se i skupina Calcium, přičemž jejich radista se spojil s Londýnem až o měsíc později. „Tato skupina byla v protektorátu více než rok a podle britských představ vždycky ta skupina, která byla v německém týlu, tak měla životnost zhruba pět měsíců,“ vysvětluje také Kopečný.

Zradili je konfidenti

Kvůli hrozbě prozrazení se místa vysílání průběžně měnila. Stejně jako úkryty parašutistů. Členové Baria se skrývali třeba v hájence v Kostelecké Lhotce u manželů Frošových. To se časem dozvědělo i gestapo. „František Froš byl legionář a velký vlastenec, a než aby se nechali zatknout a mučit při výsleších, tak obětovali život,“ vysvětluje Pařízek.

Obě skupiny nakonec zradili konfidenti. Odbojáři z Calcia čelili i ozbrojeným střetům s gestapem. Při jednom zahynul Jaroslav Odstrčil. Ostatní se dožili konce války. „Je to jeden z nejúspěšnějších desantů, který zde působil,“ podotýká také Kopečný.

Z Baria přežil jediný člen. Skupina vytvořila rozsáhlou zpravodajskou síť a pomohla aktivizovat domácí odboj.