Slušní lidé? Neonacisté a kriminálníci, říká režisér Rychlík. Blokáda divadla mu připomněla fašisty

Režisér Rychlík: Přerušování představení je nepřípustné (zdroj: ČT24)

Skupina Slušní lidé v sobotu narušila kontroverzní hru v brněnském Divadle Husa na provázku. Podle režiséra Břetislava Rychlíka, který se skupinou jako filmař zabýval, jde převážně o lidi mající problémy se zákony. Připouští jejich právo na kritiku, zároveň ale upozorňuje na právo umělců na svobodu projevu. Přerušování představení považuje za nepřípustné a přirovnává ho k činům českých fašistů ve 30. letech.

„Slušní lidé je skupina, která má kořeny v nejtvrdších jádrech fotbalových brněnských hooligans, jsou to vyhazovači, trenéři, současní neonacisté. Skupina se projevuje násilnicky, v 90. letech řada jednotlivců, kteří jsou nyní členy Slušných lidí, měla problémy se zákonem a řada z nich měla podmínku na kriminál,“ říká režisér.

Připomíná také jednu z prvních aktivit skupiny, kdy se v září 2016 asi padesátka členů vydala v Brně hledat náměstka primátora Matěje Hollana za to, že svolal akci proti nenávisti. Když ho nenašli v hospodě ani kavárně, vydali se až k jeho domu, ani tam ale nebyl. Primátor Brna Petr Vokřál (ANO) akci odsoudil jako „trestnou výpravu bandy rváčů“.

Rychlík: Přerušení představení je nepřípustné

O víkendu Slušní lidé přerušili divadelní představení „Vaše násilí a naše násilí“. Vadily jim scény, v nichž herec ztělesňující Ježíše znásilňuje muslimku nebo herečka vytahuje z přirození českou vlajku. Když se herci svlékli donaha a začali se objímat, odpůrci hvízdali a dupali. Poté vtrhli na jeviště, utvořili řetěz a natlačili herce ke stěně.

Podle režiséra Rychlíka sice mají na kritiku umění právo, ne však na narušování představení. „Podstatné je, že je naprosto nepřípustné, aby bylo jakkoli násilným aktem, třeba vniknutím na scénu, přerušováno divadelní představení. To se tu dělo ve 30. letech, kdy čeští fašisté přerušovali představení Osvobozeného divadla,“ připomíná.

„Pak je naprosto nepřekročitelná hranice, kdy stát začne určovat, co máme číst, poslouchat, jaké divadlo sledovat. To má být zajištěno ústavou, to je svoboda projevu. Můžeme veřejně nesouhlasit, kritizovat. Nikdo, kdo vystupuje ve veřejném prostoru, není nekritizovatelný. Ale tito hoši ze Slušných lidí byli v divadle možná poprvé,“ podotýká režisér.

Trestní oznámení podalo hnutí i senátorka

Hnutí už podalo trestní oznámení na ředitele Národního divadla v Brně Martina Glasera, chorvatského režiséra hry Olivera Frljiče a skupinu herců. Podle hnutí došlo při hře ke zneuctění vlajky a chtějí i posoudit, zda vystoupení umělců nehanobilo víru. 

Rychlík ale upozorňuje, že v umění platí jiná měřítka. „Divadlo pracuje se znaky, takže výtka, že se v této inscenaci nějak zacházelo s českou vlajkou, je výtka lichá. V divadle se už od pravěku kolem ohňů odehrávaly první divadelní seance, používaly se rekvizity, masky a takovéto věci.“

Na protestující naopak míří trestní oznámení, které podala senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerové (za Zelené). „Bylo by velmi znepokojivé, pokud by měl být dán prostor někomu, kdo chce nám ostatním diktovat, jaké divadlo, knihy, filmy atd. smíme sledovat, číst atd. a jaké nikoliv,“ uvedla.