Školství čeká od ledna zásadní změna. Školy už nebudou dostávat peníze podle počtu žáků

Školství čeká od prvního ledna zásadní změna (zdroj: ČT24)

Školství čeká od prvního ledna zásadní změna – zcela se mění jeho financování. Školy už nebudou dostávat peníze podle počtu žáků, ale podle počtu odučených hodin. Nový způsob má být spravedlivější a ministerstvo si od něj slibuje i zvýšení kvality vzdělávání. Zohlednit by měl rozdíly ve velikosti a oborové struktuře škol v jednotlivých krajích. Reforma měla začít už v roce 2019, poslanci ale její start o rok odložili.

„Pro mě je to v roce 2020 tou věcí nejzásadnější,“ konstatuje ministr školství Robert Plaga (ANO). Místo počtu žáků budou tedy od ledna školy nově dostávat peníze podle počtu odučených hodin. A reforma počítá i s dělením výuky u cizích jazyků, matematiky nebo informačních technologií.

„Kromě zvýšení kvality výuky přes dělení hodin má změna financování přinést snížení mezikrajových rozdílů v odměňování,“ vysvětluje Plaga.

Ředitelka Základní školy generála Františka Peřiny v Praze Jarmila Pavlišová je ale ze změny trochu rozpačitá. Pro její velkou a velmi naplněnou školu v hlavním městě nemusí být přínosná. „My v městech nemůžeme dělit, protože nemáme učitele, nemáme prostory na děti, takže trošičku si myslím, že tady by to mělo ministerstvo přehodnotit,“ zdůvodňuje své obavy.

Jako rizikový hodnotí nový systém i část opozice. „Změnu vyhlížím s obavami, slyším ze škol z Plzeňského kraje různé typy stížností,“ říká místopředseda ODS Martin Baxa.

Změny nastanou i v platech. Tarifní platy porostou v roce 2020 jak učitelům, tak i nepedagogickým pracovníkům. Jen z původně slíbených patnácti procent si učitelé nakonec polepší o deset.

„Od rozpočtu 2016 učitelské platy rostou, i když nerostou takovou rychlostí, jakou bychom si představovali,“ konstatuje místopředsedkyně školského výboru Poslanecké sněmovny Kateřina Valachová (ČSSD).

Nový platový výměr tak dostane třeba i učitelka Jaroslava Kroutilová. Po osmi letech za katedrou už poněkolikáté, přesto podle ní učitelé doceněni nejsou. „Na to, že jsou na nás kladeny takové nároky, tak platy by se měly zvyšovat,“ míní.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) stále počítá se slibem ve vládním prohlášení. „Průměrný plat učitelů v roce 2021 bude něco málo přes 45 tisíc, nebo 45 tisíc, což je sto padesát procent průměrné mzdy roku 2017,“ říká.

Podle místopředsedy školského výboru Lukáše Bartoně (Piráti) míra, jakou rostou platy, víceméně kopíruje průměrnou mzdu. „A my bychom chtěli platy učitelů, coby strategických zaměstnanců státu, mít někde jinde,“ vysvětluje.

Jeden pomocník bude pro více dětí

V lednu začne platit také novela vyhlášky o inkluzi, která ovlivní například počet asistentů handicapovaných žáků ve třídách. Jeden pomocník tak bude muset častěji pomáhat více dětem. Novela vyhlášky o inkluzi snižuje počet asistentů a asistentek pedagoga ve třídě.

Jednou z nich je i Jaroslava Bohunová, která pomáhá dvěma žákům. Zvládnout dalšího už ale považuje za problém. „Musím říct, že je to občas náročné, ta sdílená asistence,“ vysvětluje.

Podle ministra ale musí být inkluze efektivní. Novela má navíc snížit administrativu. „Není to a nesmí to být poslední krok v té racionalizaci a efektivním nastavení společného vzdělávání v České republice,“ říká Plaga.

Na všechny změny, které čekají školství v příštím roce, by mělo být podle ministra peněz dost, rozpočet narostl hlavně kvůli platům. Ve školách si totiž polepší i kuchařky, uklízečky nebo školníci, tedy nejen ředitelé, učitelé nebo asistenti.

21 miliard navíc

Na vzdělávání půjde v roce 2020 oproti letošku navíc skoro 21 miliard korun. Konkrétně pak může kapitola školství počítat s rozpočtem přes 226 miliard. Po ministerstvu práce a sociálních věcí jde do resortu školství ze státního rozpočtu druhá nejvyšší částka.

Platy učitelů narostou o deset procent. Osm půjde do tarifů, další dvě procenta mají dostat ředitelé na odměny.

V průměru o necelých deset procent si polepší i nepedagogičtí pracovníci škol. Kromě zvýšení platů tím, že vláda zrušila první platovou třídu tabulky a zařadila je do druhé. Ale i tím, že stejně jako další státní zaměstnanci dostali navíc pevnou částku 1500 korun.