Senátní volby zůstanou dvoukolové, australský model neprošel

Události ČT: Senátní volby zůstanou dvoukolové, australský model neprošel (zdroj: ČT24)

Volby do Senátu zatím zůstanou dvoukolové, lidé tak budou senátory vybírat dva víkendy po sobě. Návrh na zavedení jednokolové volby podle australského modelu ve čtvrtek zamítli sami senátoři. Podle návrhu by lidé na jednom lístku stanovovali pořadí kandidátů a hlasy pro neúspěšné adepty by se připočítávaly úspěšnějším uchazečům. Piráti v reakci na to oznámili, že ve sněmovně představí vlastní návrh změn.

Volební účast ve druhém kole senátních voleb bývá tradičně velmi nízká a řadu let se diskutuje, jak volby zatraktivnit. Právě to měla za cíl tato novela, australský model totiž de facto slučuje obě senátní kola do jednoho a lidé by tak museli k urnám jen jednou. Změnu navrhlo čtrnáct senátorů z ČSSD, KDU-ČSL, STAN, ODS, SZ i ANO. 

Návrh počítal s tím, že už by kandidáti na senátory nebyli na samostatném volebním lístku, ale figurovali by na společném. Každý volič by pak měl očíslováním určit pořadí alespoň tří z nich podle svých sympatií. Pokud by některý z kandidátů dostal nadpoloviční většinu prvních pořadí, byl by zvolen.

V opačném případě by se mezi úspěšnější kandidáty přerozdělovaly hlasy odevzdané nejméně úspěšnému adeptovi, a to podle pořadí, jak se úspěšnější uchazeči na hlasovacích lístcích umístili. Nejvíce by takto dodatečně získal kandidát, kterého by voliči nejméně úspěšného kandidáta zařadili nejčastěji na druhé místo.

Kritici zejména z řad ODS a lidovců však novince vytýkali především to, že nutí voliče vybrat si nejméně tři adepty, jinak by byl jeho hlas neplatný. Upozorňovali na to, že by tak lidé byli nuceni dát hlas i pro ně případně zcela nepřijatelným kandidátům. Podle oponentů je navíc systém příliš složitý a v Evropě se s výjimkou irských prezidentských voleb nepoužívá. 

Volební účast v senátních volbách
Zdroj: ČT24

 Pro jednokolovou volbu se po neúspěchu v letošních senátních volbách vyjádřil premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Vládní hnutí se ziskem jediného mandátu dopadlo „mizerně“, což však očekával.

„Senát prostě neumíme. Tenhle volební systém nám nesedí. Všechny tradiční politické strany se často spojují a ve druhém kole jdou proti nám,“ konstatoval po porážce v senátních volbách předseda hnutí ANO.

Podle předsedy hnutí ANO nízká volební účast dlouhodobě ukazuje názor lidí na Senát a je potřeba volební systém změnit z dvoukolového na jednokolový. Sám Babiš se druhého kola voleb nezúčastnil. Víkend strávil v zahraničí.

Naopak ministr vnitra a předseda druhé koaliční strany Jan Hamáček (ČSSD) jednokolový australský systém v Otázkách Václava Moravce hájil: „Voliči seřadí kandidáty podle preferencí, systém to sám spočítá a není nutné lidi hnát k urnám podruhé,“ vysvětloval Hamáček.  Argument zbytečné složitosti takové volby Hamáček odmítal: „Myslím, že to složité není. Každý umí seřadit deset kandidátů podle preferencí.“