Se zaškolením zdravotníků pro práci na JIP má pomoci virtuální realita

Virtuální realita pomáhá zdravotníkům (zdroj: ČT24)

Na jihu Čech testují lékaři virtuální jednotku intenzivní péče (JIP). Podle vývojářů a prvních zkušeností zdravotníků by měla ulehčit práci na těch nejpřetíženějších odděleních. Ve virtuální realitě si už nacvičí obsluhování přístrojů na dialýzu nebo plicní ventilátory.

Na oddělení ARO českobudějovické nemocnice leží pacienti v nejtěžším stavu, ať už s covidem-19, nebo jinými problémy. Život lidem zachraňují nejen zdravotníci, ale i komplikované přístroje. Pandemie koronaviru navíc ukázala, že ze dne na den může personálu značně ubýt. Zaškolení nových pracovníků přímo v provozu je přitom poměrně složité.

Jihočeští vývojáři proto přišli s myšlenkou na vytvoření virtuálního prostředí. Na nácvik stačí malá místnost, počítač a speciání brýle. Ve virtuální realitě uvidí zdravotník 3D model reálného přístroje, jehož nastavování si může krok za krokem vyzkoušet.

„Člověka provází audioscénář, videoscénář, který umožňuje nastavovat jednotlivé části displejů, hadičky, navěsit na to všechny vaky, jako je to možné v reálu,“ popsal vývojář Leoš Kubíček.

Vývojáři plánují vymodelovat všechny běžné přístroje na JIP

Primář oddělení ARO v Nemocnici České Budějovice Richard Tesařík přiznal, že byl k nápadu nejprve skeptický. „Nedovedl jsem si představit, že bude možné takto složitý přístroj přes virtuální realitu ovládat. Ale překvapilo mě, že je poměrně velmi věrohodná,“ svěřil se.

Prototyp teď v nemocnici zdravotníci testují. „Následně, řádově za dva měsíce, očekáváme, že se pustíme do detailních postupů na finální aplikaci,“ nastínil Kubíček. Vývojáři už museli například na přání zdravotníků upravit jemnost ovládání joysticku.

Zatím jsou ve virtuální realitě dva plicní ventilátory a dialyzační přístroje. Cílem je ale vytvořit modely všech běžně dostupných zařízení jednotek intenzivní péče jak v Česku, tak v zahraničí. Virtuální jednotku intenzivní péče testují zdravotníci nejen v českobudějovické nemocnici, ale i v Jindřichově Hradci. Vývojáři spolupracují i s fakultními nemocnicemi v Brně a Praze a také se školicími centry.