Schodek státního rozpočtu v srpnu klesl na 175,8 miliardy

Schodek státního rozpočtu na konci srpna klesl na 175,8 miliardy korun z červencových 192,3 miliardy. V pondělí o tom informovalo ministerstvo financí. Výsledek hospodaření státu za prvních osm měsíců roku je nejlepší za posledních pět let, zároveň je ale deficit pátý nejvyšší v historii Česka. Loni v srpnu byl schodek 194,6 miliardy korun. Podle analytiků má vláda šanci udržet naplánovaný celoroční deficit 252 miliard korun.

Rozpočtové příjmy dosáhly 1,27 bilionu korun, proti loňskému roku se zvýšily o dvě procenta. Výdaje na konci srpna byly 1,446 bilionu, meziročně vzrostly o 0,4 procenta.

„Do konce roku zbývají čtyři měsíce, nicméně schválený celoroční deficit 252 miliardy bychom měli dodržet, pokud jako vláda budeme nadále přistupovat k výdajům zodpovědně,“ uvedl k srpnovému deficitu ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

„V souhrnném pohledu uplynulých osmi měsíců je pro mě pozitivní zprávou stagnace celkových výdajů za situace, kdy poměrně výrazně rostou povinné platby do sociální oblasti, zdravotního systému, bezpečnosti státu a bohužel i na obsluhu státního dluhu. Na příjmové straně vidíme nárůst daňových příjmů, kde se začínají projevovat změny nastavené ozdravným balíčkem,“ prohlásil ministr.

Vláda udrží plánovaný deficit, míní analytici

„Ačkoliv vývoj rozpočtu v průběhu roku probíhá velmi nelineárně, vláda má šanci udržet naplánovaný schodek. Klíčové bude udržet meziroční růst výdajů na černé nule, tedy maximálně v řádu jednotek desetin procenta,“ sdělil ČTK analytik PwC Daniel Janeček.

„Udržení či mírné neudržení plánu letošního rozpočtu lze ale považovat spíše za účetní operaci. Podstatné do dalších let bude, aby se státní rozpočet dokázal poprat s opravdovými strašáky, jako jsou rostoucí mandatorní a kvazimandatorní výdaje, které mají příští rok dosáhnout 93 procent všech výdajů,“ doplnil.

Dodržení plánovaného schodku považuje za pravděpodobné i hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda, který upozornil i na průběžné meziroční zlepšení státních financí. „Za zlepšením hospodaření státu oproti minulým létům stojí zejména stabilizace celkové makroekonomické situace při pokračující velmi nízké míře nezaměstnanosti, obecný pokles cen energií na evropských burzách a dopady od letoška platného konsolidačního balíčku a stále platné daně z neočekávaných zisků,“ uvedl.

Nižší příjmy z EU

Příjmům pomohl hlavně výběr daní a pojistného, na kterých se vybralo o 7,2 procenta více než loni. Nejrychleji rostlo inkaso daně z příjmu fyzických osob, které do rozpočtu přineslo 107,2 miliardy, meziročně o 14,2 procenta více. Podle resortu k tomu přispěl růst mezd, ale i změny obsažené v konsolidačním balíčku – například snížení hranice pro vyšší sazbu daně.

Na povinném pojistném se vybralo 497,1 miliardy korun, o 9,2 procenta více než loni. Podle ministerstva se projevuje zvýšení vyměřovacího základu pro živnostníky, ale také znovuzavedení nemocenského pojištění, na kterém se zatím vybralo téměř sedm miliard.

Na DPH získal státní rozpočet 245 miliard, meziročně o 6,2 procenta více. Inkaso spotřebních daní vzrostlo o 9,6 procenta na 105,7 miliardy. Na dani z příjmu právnických osob se naopak vybralo o 10,9 procenta méně než loni, inkaso dosáhlo 110,4 miliardy. Příjmovou stranu rozpočtu také brzdily o 27,3 miliardy nižší příjmy z Evropské unie.

Nejvíc peněz jde na sociální dávky

Hlavní výdajovou položkou rozpočtu tradičně byly sociální dávky, na kterých stát vyplatil 603 miliard, meziročně o 4,4 procenta víc. Z toho 474,7 miliardy tvořily výplaty důchodů. O 47,4 miliardy korun se meziročně snížily výdaje spojené s podporou poskytovanou kvůli vysokým cenám energií.

Kapitálové výdaje do konce srpna dosáhly 103,1 miliardy, meziročně se snížily o jedenáct procent. Dotace pro Státní fond dopravní infrastruktury se snížily o 10,4 miliardy, dotace pro Státní fond životního prostředí o 8,7 miliardy korun. Podle resortu se do uvolňování a realizace státních investic letos promítá přechod na nový evropský víceletý finanční rámec.

Letos by měl stát hospodařit s příjmy 1,94 bilionu a výdaji 2,19 bilionu korun. Naplánovaný schodek je 252 miliard. Loni skončil rozpočet s deficitem 288,5 miliardy. Byl to nejlepší výsledek od začátku pandemie covidu-19, ale zároveň čtvrtý nejhlubší schodek v historii Česka.