Schillerová se obává nekonkrétnosti vládního programu. Jakob oceňuje ambicióznost

Události, komentáře: Schillerová a Jakob o programovém prohlášení (zdroj: ČT24)

Kabinet Petra Fialy (ODS) ve čtvrtek schválil své programové prohlášení. Dokument slibuje podporu podnikání, důchodovou reformu nebo změny v daňovém nastavení. V pořadu Události, komentáře o vládním programu diskutovali předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob, šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová a komentátor serveru Aktuálně.cz David Klimeš.

Jakob považuje vládní program za velmi ambiciózní. „Základním smyslem programového prohlášení je, že daně zvyšovat nebudeme. Daně budou předvídatelné, budou se měnit maximálně dvakrát za celé funkční období.“ Podle šéfa poslanců TOP 09 je potřeba podpořit růst ekonomiky s cílem zvýšit příjmy státního rozpočtu.

Schillerová oceňuje, že prohlášení zmiňuje řešení pandemie covidu-19. „Budeme konstruktivní opozicí. Nebudeme za každou cenu bojkotovat to, co bude dávat smysl,“ slibuje exministryně financí. Pokud ale bude programové prohlášení nekonkrétní podobně jako dříve zveřejněná koaliční smlouva, v Poslanecké sněmovně ho nepodpoří, upozornila.

„Slibů je spousta a je nutné si uvědomit, že vláda Petra Fialy nejde do hospodářsky prosperující země, kde je deficit nula a může si vymýšlet, co chce,“ hodnotí prohlášení Klimeš. Očekává, že kabinet bude muset z některých svých plánů ustoupit, nebo je alespoň redukovat.

Důchodová reforma je zásadním tématem

Schillerová přislíbila, že ANO podpoří debatu o důchodové reformě, kterou měla předchozí vláda v programu také. Uznává, že změna nebude jednoduchá a zároveň je přesvědčena, že jde o jednu z posledních možností.

Jakob popisuje několik rovin důchodové reformy: „Je to jednak dlouhodobá udržitelnost důchodového systému, která je zúročitelná jenom díky garanci minimálního důchodu. Pak je potřeba otevřít některé dobrovolné další pilíře, ale provázat to s daňovým systémem.“ 

„Problém má dva základní pilíře. První je finanční. Musíme prostě zajistit na tu důchodovou reformu zdroje. Tady bude ta debata nejtěžší. A pak je samozřejmě ústavněprávní pilíř. To znamená, koho se reforma bude týkat, kam až to bude zasahovat,“ vysvětluje Schillerová.

„Smutné je, že předchozí koalice nebyla schopná za osm let přijít s žádným konkrétním návrhem, který by byl k diskusi. Pevně věřím, že nám se to podaří. Kdybychom neudělali reformu, tak je to otázka času, kdy opravdu na důchody už nebude,“ je odhodlán Jakob.