Sám dva týdny unikal gestapu. Posledního parašutistu ze Silver A Potůčka zastřelil český četník

Události: Před 78 lety padl poslední parašutista z výsadku Silver A Jiří Potůček (zdroj: ČT24)

Přesně před 78 lety, 2. července 1942, padl poslední parašutista z výsadku Silver A Jiří Potůček. Dva týdny předtím za často velmi dramatických situací úplně sám unikal na východě Čech gestapu. Nevzdal se a bojoval až do konce.

Úkolem skupiny Silver A, v níž Jiří Potůček působil, bylo zajistit rádiové spojení s Londýnem. Velitelem skupiny byl nadporučík Alfréd Bartoš, jeho zástupcem Josef Valčík. Seskočili 29. prosince u Pardubic, poté začali budovat rozsáhlou síť spolupracovníků. V březnu 1942 začalo skupině hrozit prozrazení.

Valčík odešel do Prahy, aby pomohl s naváděním bombardérů na plzeňskou Škodovku. Poté se připojil k desantu Anthropoid a chystal atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Po něm se ukrýval s parašutisty v kostele svatého Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze, kde se po boji s nacistickou přesilou 18. června 1942 zastřelil.

O tři dny později se v bezvýchodné situaci na útěku před gestapem v Pardubicích smrtelně postřelil také Alfréd Bartoš. Unikal už pouze radista Potůček známý gestapu jako parašutista Jirka.

Zemřel, když vyčerpaný usnul

„Vyslyšel varování svých pardubických spolupracovníků a odešel z ležáckého mlýna do Lázní Bohdaneč,“ vypráví publicista Libor Pařízek. Od 19. června se pak parašutista skrýval ve škole v Bohdašíně, odkud do Londýna poslal několik zpráv.

„Nejdůležitější byly dvě poslední. Jedna hovořila o vyhlazení Ležáků a zavraždění všech obyvatel a ta druhá hovořila o tom, že se nemůže spojit se svým velitelem,“ říká Pařízek. 

Potůčkovo vysílání z Bohdašína zachytila odposlechová služba německé policie a 28. června 1942 tam proběhla razie. Potůček s radiostanicí ale odešel o den dřív.

Poslední úkryt našel radista výsadku Silver A v domě rodiny Burdychů v osadě Končiny u Červeného Kostelce. Gestapo připravilo zátah, Potůček se ale prostřílel ven.

„Spustil palbu ze svých dvou pistolí, přitom nešťastně zasáhl Antonína Burdycha staršího, který pádem ze schodů srazil všechny gestapáky, kteří stáli za ním. Pak utíkal směrem do polí a do Zábrodí a Řešetovy Lhoty,“ popisuje Libor Pařízek.

Poté se Potůček neúspěšně pokusil najít úkryt. Ušel přitom ještě asi zhruba 60 kilometrů. Třetinu cesty byl bez bot. Zcela vyčerpaný usnul 2. července v lesíku v Trnové u Rosic nad Labem, kde ho zákeřně zastřelil český četník.