Resort financí odložil platby DPH dopravcům do konce října. Prominul také zálohy silniční daně

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ve čtvrtek rozhodl o faktickém odložení plateb daně z přidané hodnoty pro podnikatele v autodopravě do konce letošního října. Zároveň stát všem dopravcům hromadně promine zálohy silniční daně na celý letošní rok, což ale neznamená prominutí samotné daně. Vyplývá to z generálního pardonu ministra financí zveřejněného na webu resortu.

Ministerstvo financí informovalo, že pardon je primárně reakcí na rostoucí ceny pohonných hmot a je výsledkem jednání s podnikateli v dopravě.

Dopravci krok vítají. Považují ho ale v současné situaci, kdy se jim náklady zvýšily kvůli drahé naftě o šest až sedm korun na kilometr, za nedostatečný. Na čtvrteční tiskové konferenci označili opatření za „měkké“, problém podle nich jen oddaluje. Sdružení Česmad Bohemia vyzvalo vládu k přímé finanční podpoře dopravních firem a ke snížení spotřební daně z nafty o 1,60 korun na minimální úroveň Evropské unie. Podle generálního tajemníka Vojtěcha Hromíře chce sdružení s ministry dále jednat. V případě nedohody je připraveno k protestním akcím.

O odložení platby DPH je třeba požádat na finančním úřadě a doložit splnění podmínky pro odložení, tedy být podnikatelem v dopravě. Podle ministerstva financí přitom je možné požádat o odložení platby DPH již v případě únorové platby, která je splatná v pátek 25. března. Čtvrtletní zálohy na silniční dani se po celý rok 2022 promíjí automaticky.

„Podnikatelům fakticky umožníme odložit platby DPH až o sedm měsíců. Zároveň nemusí celý rok platit zálohy na silniční daň, kterou navíc pro auta do dvanácti tun celou zrušíme. Pomůžeme tím dopravcům zlepšit jejich cash-flow v aktuálně složité situaci,“ uvedl Stanjura.

Faktické odložení plateb DPH formálně ministerstvo provedlo prominutím úroků z prodlení a z posečkání na DPH. V případě silniční daně jsou konkrétně zrušeny zálohy z dubna, července, října a prosince. Jde o hromadné prominutí záloh, dopravci tak nebudou dostávat žádné oznámení.

Vláda už dříve rozhodla o zrušení silniční daně pro osobní automobily, dodávky a nákladní vozidla do dvanácti tun. Podnikatelům by to mělo přinést roční úsporu 4,2 miliardy korun. Je k tomu ale potřeba novela zákona o dani silniční, kterou má předložit ministerstvo financí.

Spotřební daň

Kvůli vysokým cenám pohonných hmot zvažuje vláda podle Stanjury také snížení spotřební daně. U nafty by mohla klesnout zhruba o korunu a šedesát haléřů za litr, u benzinu o korunu. Rozpočet by tím přišel o 12 až 14 miliard za rok. Právě proto kabinet zatím váhá. „V okamžiku, kdy vidíme, že budeme muset mít nové výdaje na bezpečnost, obranu, ale také abychom se postarali o ženy a děti, které prchají před válkou z Ukrajiny, tak to prostě zvažujeme delší dobu,“ vysvětill.

Opozice je přesvědčená, že krok měl přijít hned zkraje března, kdy začaly ceny rychle růst. „Současná opatření vlády na snížení cen pohonných hmot jsou k ničemu. Vůbec nefungují a my důrazně apelujeme na vládu a na ministra financí, aby snížil spotřební daň,“ kritizoval místopředseda sněmovny Karel Havlíček (ANO).

Pohonné hmoty nyní proti předchozímu týdnu zlevnily – benzin zhruba o korunu. V průměru ale stojí přes 44 korun za litr. Cena nafty se drží nad 46 korunami. Před měsícem řidiči 7 až 10 korun na litr ušetřili. Poslední dny naznačují opětovný růst cen.