Reportéři ČT: Miletín se rozhádal kvůli duševně nemocným. Pro ty se v obci chystá nový dům

Reportéři ČT: Ať se nás nebojí (zdroj: ČT24)

Ještě se nezačal stavět, obyvatele Miletína už ale dům pro duševně nemocné rozdělil na dva nesmiřitelné tábory. O vybudování zařízení usiluje Královéhradecký kraj a miletínská radnice ho po vyhrocených debatách na zastupitelstvu odsouhlasila. Ve východočeském městečku s necelou tisícovkou obyvatel vznikla proti zařízení petice, kterou podepsaly stovky lidí. Pro Reportéry ČT natáčel Ondřej Golis.

Dům v Miletíně má platit Královéhradecký kraj. Zařízení by pak spadalo pod nedaleký domov důchodců ve Dvoře Králové nad Labem. Stavět by se po dohodě s miletínskou radnicí mělo v sousedství bytových a rodinných domů. Proti záměru vystoupili někteří zastupitelé.

„Maminky, ostatní lidi, děti si sem chodí hrát, chodí sem na procházky. Vznikly obavy, jací klienti by se tady pohybovali,“ podotkla zastupitelka města Veronika Kučerová (nestr.).

Ve městě s necelou tisícovkou obyvatel vznikla proti domu petice. Podepsalo ji tři sta obyvatel Miletína. Další tři stovky podpisů přidali lidé z okolí a obyvatelé města, kteří v Miletíně nemají trvalý pobyt.

Petice poukazuje na minimální přínos pro občany Miletína, varuje před značným bezpečnostním rizikem nebo narušením naučné stezky. „Jestli tam budou třeba tři pracovní místa pro někoho z Miletína, to nám jako značný přínos nepřijde. Vešlo by se tu i třeba patnáct, dvacet rodinných domů,“ namítá Kučerová.

„Je to určitě sobectví. Je to bezohledné jednání k lidem, kteří potřebují pomoct,“ míní starosta města Miroslav Nosek (STAN).

Duševně nemocní jitří v Miletíně emoce

Domov se zvláštním režimem by měl sloužit lidem se stařeckou demencí, po mrtvicích a úrazech mozku a klientům, kteří se potřebují rehabilitovat do běžného života po ukončení léčby některých duševních nemocí. Právě poslední kategorie mezi Miletínskými jitří emoce. Někteří mají třeba obavy, že půjde zejména o drogově závislé, zloděje či násilníky.

„Chápu, jaké mají občané obavy. Co mi přišlo líto, bylo to absolutní odmítnutí skupiny občanů, kde jsem měla pocit, že je snaha tyto osoby nějak vyčlenit,“ poznamenala ředitelka domova důchodců ve Dvoře Králové nad Labem Ludmila Lorencová.

Se strachem obyvatel se například potýkali i v Rokytnici, když před lety spouštěli dům se zvláštním režimem. „Začátky byly těžké, kdykoliv se v Rokytnici něco stalo, vždy jsem telefonát měla já, zda to jsou klienti našeho zařízení. Nikdy se nepotvrdila vazba na naše klienty,“ popsala ředitelka Domova na Stříbrném vrchu Eva Fremuthová. „V současné době jsou klienti veřejností vnímáni naprosto v pohodě,“ dodala.

Dům by mohl stát za pět let

Politici a odborníci se obyvatele Miletína snažili na veřejných diskusích uklidnit. Příliš ale neuspěli. Debata se vyhrotila v hádku. „Snažili jsme se představit náš zájem. Diskuse se v nějaké části odchýlila od toho, aby byla konstruktivní,“ uvedla Lorencová.

„Nemyslím si, že by nechtěli nikomu pomoci. Ale musíme více vysvětlovat, o jaký typ klienta půjde,“ míní náměstkyně hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Berdychová (Východočeši).

I přes odpor části občanů miletínští zastupitelé stavbu domu těsnou většinou posvětili. Krajská náměstkyně odhaduje, že dům by mohl stát za pět let. „Společnost se prostě musí postarat o nemocné a potřebné,“ konstatoval starosta města.