Regulaci konopí bych chtěl už příští rok, jde o lepší způsob prevence, říká Vobořil

Interview ČT24: Jindřich Vobořil (zdroj: ČT24)

Ambicí národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila je, aby Česko mělo regulovaný trh s konopím už k 1. lednu 2024. Prohibice návykových látek je podle něj tou nejhorší možností, co se rizik týče. Pokud se regulace trhu s konopím zavede, marihuanu podle něj určitě vyzkouší i lidé, kteří tak dosud neučinili. „Ale to, co se nikde nepotvrdilo, je nárůst lidí závislých nebo každodenních intenzivních uživatelů,“ sdělil v Interview ČT24.

„Máme všechna data a čísla, která hovoří o tom, že regulovaný trh s návykovými látkami – ať už jsou to ty legální, nebo jde třeba o alkohol, (…) funguje výrazně lépe z preventivního pohledu než samotná prohibice,“ poznamenal Vobořil.

Dlouho mu podle jeho slov trvalo si připustit, že prohibice určitých návykových látek, jako je třeba konopí, je více riziková a škodí. Česká společnost je podle Vobořila liberální. Současně si ale národní protidrogový koordinátor uvědomuje, že část společnosti se takovéto změny paradigmatu bojí.

Ambicí Vobořila je, aby Česko mělo regulovaný trh s konopím už k 1. lednu 2024. „Teď jsem byl v Thajsku, kde byly všude reklamy na obchodech, to by ale asi takhle vypadat nemělo,“ uvedl.

„Jak teď máme obchody třeba s elektronickými cigaretami, kde je nějaký jednoduchý nápis, že tam ten prodej je. (…) Také jednotné balení, varování před riziky,“ popsal svou představu.

Vobořil: Nárůst závislých či každodenních uživatelů se nikde nepotvrdil

Pokud se výše uvedená ambice naplní, dle Vobořila určitě konopí vyzkouší i lidé, kteří by to teď neudělali. „Ale to, co se nikde nepotvrdilo, je nárůst lidí závislých nebo každodenních intenzivních uživatelů,“ upozornil.

Šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný už dříve sdělil, že lidovci mají z výrazné deregulace obavy, a argumentoval, že „marihuana je skluzavkou k tvrdým drogám“. „To je narativ, který se dobře prodává. Pokud je něco tady ve středoevropském prostoru iniciační drogou, tak je to nikotin,“ míní Vobořil.

„Když to zjednoduším, tak když se v příliš brzkém věku překračují nějaká tabu, například když se děti začnou opíjet, tak tam pak rizika jsou – třeba u toho alkoholu – když se začne před šestnáctým rokem až osmkrát vyšší,“ upozornil. Vyšší riziko je v takovém případě i v přechodu na nelegální drogy, dodal.

S vedením lidovců se Vobořil sejde ve středu ráno, doufá, že si spolu vysvětlí některé obavy. „Nemluvíme o deregulaci, ale o jiném, lepším způsobu prevence, o kterém jsem přesvědčen, že bude funkčnější než to, co je teď, to si potřebujeme vysvětlit,“ podotkl.