Proč měl Murín skončit? V hospodě něco zaslechl, ale neřekl od koho

Reportéři ČT: Začalo to u Pinkasů (zdroj: ČT24)

Důvod, který pomohl k pádu ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michala Murína, je protokol o úniku informací, který Murín sepsal na základě zpráv zaslechnutých v jedné z pražských hospod, ale neuvedl, od jakých osob tajené informace zazněly. Zjistili to Reportéři ČT Jana Neumannová a David Macháček. Následná kritika olomouckých žalobců (doplněná i o výhrady nejvyššího státního zástupce) posloužila premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO) k tlaku na Murínův odchod z čela komise, k němuž dojde na konci měsíce.

Michal Murín ohlásil, že ke konci dubna rezignuje. Naplní tak přání premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO), který Murínův odchod požadoval již od února. Sám šéf GIBS tvrdil, že mu Babiš řekl, že „když se dohodneme, tak to prý bude bez skandálu“. Ministerský předseda se pak zmínil o údajném závažném pochybení; šlo o rok starý dokument, ve kterém olomoucký státní zástupce požadoval, aby bylo s Murínem zahájeno kázeňské řízení.

O co se jednalo? Podle zjištění Reportérů ČT se šéf GIBS jednoho dne náhodou setkal se starým známým a vydali se na cestu po pražských hospodách. V jedné z nich zaslechl Michal Murín, že GIBS prošetřuje bývalého náměstka policejního prezidenta Zdeňka Laubeho. Murín o tom následně sepsal protokol, protože šlo o únik utajovaných informací. Výhrady státního zastupitelství spočívaly v tom, že v protokolu nebylo uvedeno, kdo v hospodě o Laubeho prošetřování mluvil.

Andrej Babiš má v celém případě jasno: „Myslím, že člověk v této funkci nemá bránit vyšetřování, měl by naopak aktivně napomáhat. A opak je pravdou.“

Kázeňské řízení nicméně neproběhlo. Podnět z Olomouce totiž řešil ještě předchozí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), a ten jej smetl ze stolu. „Podle mého názoru nebyly důvody pro to, abych kázeňské řízení zahajoval,“ zdůvodnil.

Bývalý náměstek ministra vnitra a nynější publicista Martin Fendrych s expremiérem Sobotkou souzní. „Nemám důvod domnívat se, že by to byla tak závažná věc, že by kvůli tomu měl být ředitel GIBS nucen odstoupit. To jsou pohádky a konstrukce, které se vytvářejí k tomu, aby se na člověka dalo dobře tlačit,“ míní.

Státní zástupci jsou nespokojeni. Je to zodpovědnost jich samých, říká bývalý šéf GIBS

Sám Michal Murín se nyní nechtěl vyjádřit, v minulosti nicméně poslance upozorňoval na to, že „se dostává GIBS pod politický tlak“. Svoji rezignaci však nedal do souvislosti se sporem s Babišem, nýbrž s výhradami, které na adresu GIBS zaznívají od žalobců; nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman totiž hovořil o údajných závažných pochybeních inspekce a nalomené důvěře mezi GIBS a státními zástupci.

V dopise bezpečnostnímu výboru sněmovny se Pavel Zeman zmínil o Murínových opatřeních proti údajným systémovým nedostatkům v činnosti GIBS, která označil za „jinak opožděna a současně i nedostatečná“.

Z toho, co řekl nejvyšší státní zástupce ČT, však nevyplývá, že by jeho cílem bylo zbavit se Michala Murína. „Po celou dobu existence GIBS se snažím komunikovat s touto institucí tak, abychom ji pomáhali odborně vést. To znamená, že veškeré moje výtky, které byly v minulosti a které možná v budoucnu ještě budou, jsou směřovány k vyšší kvalitě její práce,“ ujistil Zeman.

Opoziční poslanci pak pochybují o významu toho, na co si nejvyšší státní zástupce stěžoval. „Chyběla klíčová věc, které si všichni nevšimli: Kolika kauz, které jsou mezi státním zastupitelstvím a GIBS, se to vlastně týká. Není tam řečeno, jestli je to jedna kauza, nebo jestli je to 50 procent nebo dokonce 100 procent. Je to matoucí dokument, zavádějící, který měl uvést poslance v omyl. Některé kolegy, konkrétně z ANO, v omyl uvedl,“ řekl Pavel Žáček (ODS) z bezpečnostního výboru.

Murínův předchůdce v čele inspekce Ivan Bílek se potom domnívá, že „to, co je vytýkáno v obecné rovině, lze vytknout kterémukoli policejnímu orgánu“. Připomněl také, že na jednotlivé případy dohlížejí právě státní zástupci. „Oni si musí zjednat v jednotlivých konkrétních případech pořádek,“ zdůraznil.

Nový předseda sněmovní komise pro kontrolu činnosti GIBS Jiří Mašek (ANO) však ujistil, že jevy, na které si Zeman stěžoval, se děly opakovaně. „Byly to výtky, které byly vysloveny státními zástupci. Šlo o únik velice důvěrných informací z vyšetřování Policie ČR,“ uvedl.

GIBS versus vyšetřovatel Čapího hnízda? Nic takového, ujišťuje Mašek

Konec Michala Murína v GIBS má ještě jeden rozměr. Andrej Babiš, který o jeho odchod usiloval, je trestně stíhaný v kauze dotací pro Čapí hnízdo a místopředseda jeho hnutí ANO Jaroslav Faltýnek stejně tak. Oba přitom v minulosti zpochybňovali integritu vyšetřovatele případu Pavla Nevtípila.

„Slyšíme bývalého elitního policistu protimafiánského útvaru Jiřího Komárka, který na soudě říká, že vyšetřovatel této účelové pseudokauzy Pavel Nevtípil byl napojený na mafii,“ zaznělo z úst Andreje Babiše. O údajném napojení policisty Nevtípila na mafii psaly i deníky Babišova svěřenského fondu, sám Nevtípil se k záležitosti veřejně nevyjadřuje.

Jiří Mašek však ujišťuje, že na nového šéfa GIBS nebude nikdo tlačit, aby se na Nevtípila zaměřil. „To mohu zaručit. Musím to zaručit z titulu funkce předsedy. Nejde nic zamést pod koberec,“ řekl předseda poslanecké komise pro kontrolu GIBS.