Pro čtvrtou dávku očkování proti covidu si zatím přišlo 50 tisíc lidí. Podle Prymuly jde o marginální číslo

Události: Covid a očkování v Česku (zdroj: ČT24)

Již dva týdny si mohou lidé chodit pro čtvrtou dávku očkování proti koronaviru. Dorazilo jich zatím padesát tisíc, zájem však klesá. Oproti období před dvěma týdny si nyní pro druhou posilující injekci chodí zhruba třetina lidí.

„Zpočátku nám sem chodilo kolem dvou set, dvou set padesáti zájemců denně. V současnosti ten zájem trochu klesá, chodí nám kolem osmdesáti až sto dvaceti zájemců denně,“ říká projektový manažer pražského Metropolitního očkovacího centra Stanislav Zezulka.

Z padesáti tisíc lidí, kteří si pro posilovací dávku během prvních dvou týdnů přišli, bylo 83 procent v rizikovém věku nad 60 let. Na očkování dorazilo ale i necelých devět tisíc mladších zájemců. 

„To číslo je z toho obecného hlediska poměrně marginální. (…) Pokud bychom měli proočkovat celou kohortu osob v riziku, což je nějakých 2,2 až 2,5 milionu lidí, tak to bude vyžadovat poměrně delší čas a systém by se měl výrazněji aktivovat,“ konstatuje epidemiolog České vakcinologické společnosti Roman Prymula.

Podotkl, že doporučení vakcinace pro lidi nad 60 let je jasné, naopak mladší lidé bez zdravotních obtíží podle něj mohou s očkováním druhou posilující dávkou ještě vyčkat. „U osob pod věkovou hranicí, které nemají žádné zdravotní potíže, je přidaná hodnota očkování nižší,“ dodal s tím, že záleží na rozhodnutí každého. „Okno (mezi jednotlivými dávkamipozn. red.) může být až osm měsíců bez nějakých problémů,“ podotkl.

Roman Prymula k poklesu nakažených koronavirem v Česku (zdroj: ČT24)

Registrace na druhou posilující dávku

Přeočkovat se druhou posilovací dávkou mohou dospělí lidé v Česku už od 18. července, kdy bylo možné se nechat naočkovat bez registrace. Centrální registrační systém s objednáním spustí spolu s kampaní na podporu očkování ministerstvo od 15. srpna. Termín je určen pro všechny věkové skupiny najednou. Pokud se k ní do půlky září nepřihlásí lidé z rizikových skupin, začne je resort zvát na konkrétní termín adresně. 

„V tuto chvíli očekáváme kapacitu přibližně 67 tisíc lidí denně, a to tak, abychom byli schopni odbavit kolem dvou, dvou a půl milionu osob během měsíce září a října,“ dodává náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti).

Česko se tak chce připravit na očekávanou podzimní vlnu nákazy. Ta současná způsobená podvariantami omikronu začíná stagnovat. Příští dva týdny se počty nově nakažených budou ještě podle ministerstva zdravotnictví držet na hodnotách kolem tří tisíc, pak mají začít klesat.

Prymula podotkl, že před podzimní vlnou lze však očekávat pokles pouze mírný. „Vidíme tu za poslední čtyři dny poměrně markantní pokles, bohužel zatím pozitivita testů je stále ještě velmi vysoká. My jsme vrcholově dosáhli pozitivity 37 procent, teď jsme spadli na 35 procent, což je stále ještě velmi vysoké číslo,“ uvedl s tím, že pokles může být velmi pozvolný – tří až čtyřtýdenní.

Prymula však zároveň neočekává plošné uzávěry škol. „Samozřejmě z epidemiologického hlediska to snižuje riziko šíření onemocnění v populaci, ale technicky to opravdu nepřichází v úvahu. Protože to onemocnění bohužel není v jedné vlně, kdy to mělo význam, ale bude tu s námi dlouhodobě,“ vysvětlil s tím, že šíření by nešlo zabránit.

Nynější nákaza je podle něj zcela odlišná oproti původní, která svět paralyzovala před více než dvěma lety. „Věděli jsme, že 15 minut je bezpečná doba, během které se zřejmě nenakazíme, ale u těchto nových omikronových variant stačí pár sekund,“ podotkl s tím, že opatření by nebyla efektivní. „Při jakémkoliv dalším kontaktu by docházelo k šíření a nelze zavřít školu na celý rok,“ uvedl.