Případ Iráčana, který odjel z Česka bojovat za Islámský stát, se vrací k pražskému soudu

Městský soud v Praze bude znovu projednávat případ Iráčana, který byl odsouzen za teroristický útok a za účast v teroristické skupině. Rozhodl tak Nejvyšší soud. Informaci České televizi potvrdil mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig. Podle původního rozsudku měl jít Vátik Muhammad Júsif Sammarraí na 15 let do vězení za to, že z Česka odjel bojovat za organizaci Islámský stát.

Soud bude případ řešit znovu. Za trestné činy může Sammarraího odsoudit až na 20 let. Sammarraí je státem stíhaný jako uprchlý. Momentálně není totiž zřejmé, kde se nachází. Podle jeho obhájce je vysoce pravděpodobné, že už je po smrti.

Nejvyšší soud na základě dovolání zrušil všechny předchozí rozsudky. Případ se tak vrací k Městskému soudu v Praze, který rozhodoval jako první instance. Jednání stanovil na 13. července letošního roku.

Sammarraí pochází z Bagdádu. Do Česka přijel za otcem, který v zemi dříve studoval a poté se v ní usadil. Iráčan si tu našel českou přítelkyni a uzavřel s ní v mešitě sňatek, později se ale radikalizoval a těhotnou dívku opustil. Podle rozsudku Městského soudu v Praze zamířil z pražského letiště v lednu 2015 do Istanbulu, odkud se pak dostal na území severního Iráku, které tehdy ovládal Islámský stát.

V dubnu 2015 se pak Sammarraí podle soudu zúčastnil bojové ofenzivy k hlavní irácké ropné rafinérii v Bajdží, kde útočil proti irácké armádě i koaličním jednotkám a utrpěl zranění při úderu americké řízené rakety. Později se v Mosulu podílel na propagandě Islámského státu, za což pobíral plat. Působil údajně jako učitel – v oddělení leteckého fotografování, v oddělení denních tiskových zpráv a v oddělení záležitostí mudžahedínů.

Maily s otcem jako hlavní důkaz

Podle obhajoby by Iráčan vůbec neměl být stíhaný. Není podle ní vůbec zřejmé, kde se nachází, jestli se dověděl o svém trestním stíhání a jestli není po smrti. K tomu se vyjádřila soudkyně už v prvním rozhodnutí. „To, že se přestal ozývat svému otci, neznamená, že není naživu,“ podotkla už dříve předsedkyně senátu Městského soudu v Praze Jarmila Pavlátová.

Právě elektronická komunikace Sammarraího s jeho otcem sloužila jako jeden z hlavních důkazů. Kromě toho měl soud k dispozici i video z místa bojů, kde Sammarraí vystupoval, zprávu FBI nebo výpověď Iráčanovy bývalé přítelkyně z Česka.