Příliv preferencí pro ANO se nepotvrdil. V novém modelu Kantaru si pohoršilo

V březnovém volebním modelu agentury Kantar se hnutí ANO vrátilo na lednovou úroveň, když ztratilo několik procentních bodů. Únorový nárůst preferencí, kdy podle průzkumu dosahovalo na téměř dvojnásobek zisku koalice SPOLU, se tak nepotvrdil. Naopak SPOLU si v aktuálním modelu připsalo lepší výsledek, respektive ODS a KDU-ČSL vykázaly vyšší preference. Polepšili by si také Piráti. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi.

Hnutí ANO v březnovém modelu pro jednotlivé strany získalo 34,5 procenta. Oproti únoru jde o pokles o čtyři procentní body. Výsledek se tak spíš shoduje s lednovým modelem.

„Jistou roli v poklesu preferencí hnutí mohla sehrát také uniklá komunikace Andreje Babiše, ve které sháněl kompromitující materiály na ministra zahraničních věcí Jana Lipavského. V souvislosti s vývojem podpory hnutí ANO je nutné podotknout, že více než absolutní hodnoty a změny z měsíce na měsíc je nutné sledovat a interpretovat dlouhodobé trendy, které mnohem lépe ukazují na celkové voličské nálady,“ uvádějí autoři průzkumu.

Na druhém místě by byla ODS s šestnácti procenty, která si tak oproti únorovému modelu polepšila o 1,5 procentního bodu. O procentní bod lepší meziměsíční výsledek by měli Piráti se ziskem 10,5 procenta.

Další tři strany v pořadí si ve srovnání s únorem mírně pohoršily. O procentní bod méně má v aktuálním modelu SPD s osmi procenty, o půl procentního bodu pak jak STAN se 6,5 procenta, tak TOP 09 se 4,5 procenta. „Těsně kolem pětiprocentní hranice se dlouhodobě pohybuje TOP 09, ze statistického hlediska nelze říci, zda by se nakonec do sněmovny dostala, nebo ne,“ podotýkají autoři průzkumu.

Na třech procentech je v modelu KDU-ČSL, SOCDEM i KSČM. Přísaha a Svobodní by dosáhli na 2,5 procenta. Na dvou procentech by pak byli Zelení a PRO.

Podobný vývoj i v případě účasti koalice SPOLU

Za situace, že by se voleb v době sběru dat zúčastnila koalice SPOLU (složená z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) tak jako v roce 2021, ovšem už ne koalice Pirátů a STAN, by ANO dosáhlo v březnu na 35,5 procenta, meziměsíčně o 3,5 procentního bodu méně.

Koalice SPOLU na druhém místě by si polepšila o 1,5 procentního bodu na 21,5 procenta. O procentní bod více by vykázali Piráti (jedenáct procent), naopak o procentní bod méně by měla SPD (osm procent) i STAN (6,5 procenta). Další strany by zůstaly pod pětiprocentní hranicí.

ZPRÁVA KE STAŽENÍ: 91. vlna průzkumu Trendy Česka - volební model

Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost KANTAR CZ, s. r. o. Sběr dat probíhal ve dnech 18. 3. až 5. 4. 2024 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště).

Do volebního modelu pro jednotlivé strany vstoupilo 1015 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba tohoto volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/− 1,1 (u stran s nízkým ziskem) až 3,7 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.

Do volebního modelu počítajícího s koalicí vstoupilo 1015 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba tohoto volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/− 1,1 (u stran s nízkým ziskem) až 3,7 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.