Prezident Pavel bude o důchodové reformě jednat s vládou i opozicí

Události: Prezident Pavel plánuje jednání o důchodové reformě s vládou i opozicí (zdroj: ČT24)

Prezident Petr Pavel chystá na přelom února a března jednání o důchodové reformě s vládou i opozicí, zjistila ČT. Hlava státu chce, aby důležitý zákon, který má ovlivnit podobu penzijního systému na dlouhá léta dopředu, získal v parlamentu širší podporu. S opozicí chtějí o důchodové reformě znovu mluvit i zástupci koalice. ANO a SPD avizují, že s vládou jednat budou. Klíčové body reformy, jako je další postupný růst věku odchodu do důchodu i po roce 2030 nebo méně výhodný výpočet nových penzí, ale zatím odmítají. Požadují třeba, aby lidé z náročných profesí mohli chodit do důchodu dříve bez krácení penze. O tom teď diskutuje i koalice.

„Prezident dojednává schůzku, na kterou chce pozvat vicepremiéra Mariana Jurečku (KDU-ČSL), a následně zorganizuje schůzku se zástupci opozice. Pokud ani tato jednání nepovedou k cíli, je připraven zorganizovat další schůzku, a tentokrát už společnou,“ sdělil ředitel odboru komunikace Kanceláře prezidenta republiky Vít Kolář.

„Mám informaci o tom, že i pan prezident se chce zapojit do těchto jednání, chce sezvat ke společnému jednání právě nás i se zástupci opozice, za což určitě děkuji,“ potvrdil ministr práce a sociálních věcí Jurečka.

Vláda deklaruje vstřícnost, opozice ji zpochybňuje

Poslední společné jednání vládních a opozičních lídrů o změnách v důchodovém systému se uskutečnilo loni v březnu. Jurečka chce nyní začít s opozičními stranami jednat znovu. „Budu otevřený jakýmkoliv konkrétním návrhům na to, jak důchodový systém upravit, aby byl dlouhodobě udržitelný. Pokud s tím přijde opozice, ať už ANO nebo SPD, tak velmi rádi budeme konkrétní podněty zakomponovávat,“ sdělil.

Zároveň ale ministr říká, že opozice během posledního roku s žádnými návrhy na změny v důchodovém systému nepřišla. Opozice zase tvrdí, že od kabinetu nedostala požadované podklady. „Chtěli jsme k tomu výpočty, podklady, za panem ministrem je tisícihlavé ministerstvo, nikdy jsme se ničeho nedobrali. Takže si myslím, že v této fázi je to zase jakýsi diktát ze strany pětikoalice,“ uvedla předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Kabinet například navrhuje postupné prodlužování věku odchodu do důchodu i po roce 2030. Třeba dnešní čtyřiapadesátníci mají jít do penze v 65 letech a sedmi měsících. Aktuálně pro ně platí hranice 65 let. „Zvyšování věku odchodu do důchodu SPD v žádném případě nikdy nepodpoří,“ zdůraznila místopředsedkyně výboru pro sociální politiku Lucie Šafránková (SPD).

Odblokovat situaci

Prezident by chtěl nyní zamrznuté jednání mezi vládou a opozicí odblokovat. Na příští týden si pozval Jurečku, další týden by chtěl jednat i s opozicí. Pokud nenajde shodu, plánuje společné jednání. „Prezident už několikrát vyjádřil názor, že takto důležitý zákon by měl mít širší podporu ve sněmovně tak, aby překračoval horizonty voleb. Je to zákon, který je důležitý pro každého občana,“ zdůvodnil Kolář.

„Samozřejmě je potřeba s tím opozici seznámit, popřípadě reflektovat i nějaké závěry, které dávají smysl,“ řekl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). „Dlouhodobost důchodové reformy je důležitá. Je to udržení systému a je v našem zájmu, aby nepřišla jakákoliv další vláda a ty parametry zcela nezměnila,“ míní ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Vláda by měla podle Jurečky schválit důchodovou reformu do konce března. Poslanci by ji měli začít projednávat v dubnu.