Pražský strážník, jehož syn se nakazil covidem-19, se stále pře s hygienou. Systém dle něj nefunguje

Spor pražského strážníka, jehož rodina se nakazila covidem-19, pokračuje (zdroj: ČT24)

Spor hygieniků a pražského strážníka, jehož rodina se nakazila covidem-19, pokračuje. Svědectví o problémech při hledání pomoci pro syna, který se infikoval v pražském klubu, zveřejnila o víkendu městská policie. Hlavní hygienička Jarmila Rážová nechala případ prošetřit a pochybení odmítla.

S tím ale protistrana nesouhlasí a v úterý se znovu vyjádřila – aby podle svých slov upozornila, že systém nefunguje. Ministerstvo zdravotnictví má za to, že selhali jednotlivci – konkrétně lékaři, kteří špatně vyhodnotili stav mladého muže. Podle hygieniků komplikuje celý případ to, že rodina neuvedla jméno a nepodala oficiální stížnost.

Pražský strážník ve svém prvním vyjádření mimo jiné kritizoval zaměstnankyni hygienické stanice, že se jejich případem nechtěla zabývat po pracovní době. S tím, ať si potenciálně ohrožené osoby obvolají sami.

Hlavní hygienička Česka Jarmila Rážová uvedla, že zaměstnankyně sdělila chlapcově matce po pracovní době, že je na cestě domů a že případ případně doma dohledá a ozve se. Reakce matky však zněla 'ať už jí večer nevolá'.

Vyjádření krajské hygienické stanice i ministerstva zdravotnictví rodina odmítla s tím, že zřejmě popisují jiný případ.

„Matka hygieničce v žádném případě neoznámila 'ať jí nevolá, že s ní nehodlá komunikovat', ale naopak ji prosila, zda by mohla její číslo předat jinému hygienikovi KHS s tím, že je přesvědčena, že se musí vytrasovat prvokontakty u tří výše uvedených pozitivních osob. Bez výsledku,“ stálo ve vyjádření rodiny ze 4. srpna.

„Nám tím popisem šlo pouze o to, aby se zodpovědní lidé stali zodpovědnými. A aby se konečně někdo začal zabývat tím, že ten systém v reálu, když se s ním potká běžný občan, ne zcela funguje,“ uvedl ředitel Městské policie hlavního města Prahy Eduard Šuster.

Městská policie v pondělí večer ze svých oficiálních webových stránek článek odstranila. A v anonymitě zatím zůstává i nakažený strážník. Šuster však uvedl, že za článkem si policie stojí.

„Já jsem požádal pana ředitele, aby přehodnotil postoj, přijde mi to jako vyřizování účtů,“ uvedl náměstek pražského primátora pro oblast bezpečnosti Petr Hlubuček (STAN).

Lékaři synovi původně diagnostikovali virózu

Syn strážníka se měl nakazit koronavirem v polovině července v pražském klubu. Praktický lékař i specialista na ORL mu původně diagnostikovali virózu. Jeho stav se ale zhoršoval, a až po další urgenci mu byl udělán test na covid-19.

„Popsaný postup samozřejmě nebyl správný. Praktický lékař i lékař ORL měli ihned indikovat dotyčného k testu na covid-19,“ vyjádřilo se pro Českou televizi ministerstvo zdravotnictví.

Z osmičlenné domácnosti se nákaza potvrdila u čtyř lidí – včetně seniora. „Informaci o tom, že je pozitivní, měl dotyčný už asi 16. července. Jestliže vím, že mám doma seniory, tak se musím sám odizolovat a nastavit si ty pravidla i sám,“ hájila hygienu dále Rážová.

Zlepšit komunikaci má nová telefonická linka, která na jednom místě bude řešit dotazy ze všech 14 hygienických stanic. Podle Jarmily Rážové by mohla začít fungovat ještě tento týden.

Samoplátci jsou stále v nevýhodě

ČT24 zmapovala i další případ. Kapela Hrůzy, se kterou vystupuje kytarista Emil Kopta, přišla před dvěma týdny po koncertě do kontaktu s člověkem pozitivním na covid-19. Informaci se dozvěděli z esemesky v noci z pátku na sobotu. Kvůli práci potřebovali test rychle. Proto se Kopta spolu s pianistou hned v sobotu ráno vypravili do spádové nemocnice Na Bulovce.

„Po půl hodině stání ve frontě jsem se dozvěděl od slečny, která stála před námi dva metry, že Bulovka přijímá samoplátce pondělí až pátek od 9 do 11 hodin. To našla na webu ministerstva zdravotnictví, kam jsem se posléze kouknul a ano, opravdu ta informace tam byla,“ popisoval Kopta.

Další místo, kde se chtěli nechat otestovat, byla Ústřední vojenská nemocnice. Tam už čekal ve frontě zbytek kapely i její managment. Dohromady devět lidí. „Vzali zhruba pět lidí za hodinu a půl. Čili jsme si vydedukovali počtem čekajících, že se to nedá stihnout do otevírací doby. Nakonec z vlastních zdrojů jsme si zajistili testování,“ dodal Kopta.

V Nemocnici Na Bulovce zvýšený zájem o testy zaznamenali. Před dvěma týdny tady odebrali 125 vzorků denně. V pondělí pět set.