Pražský Palác Broadway zamíří do dražby, minimální cena je miliarda korun

Stát chystá elektronickou dražbu Paláce Broadway v Praze nejméně za 1,05 miliardy korun. Oznámil to Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Podle generální ředitelky ÚZSVM Kateřiny Arajmu jde o dražbu s nejvyšší minimální cenou za dobu existence úřadu. Elektronická aukce začne čtrnáctého září a skončí o dva dny později. Dům ze třicátých let 20. století patří k největším funkcionalistickým novostavbám v historickém jádru Prahy.

Úřad na svém webu již zveřejnil výběrové řízení. Komplex Paláce Broadway převzal do svého majetku v roce 2016 od tehdejší státní Správy železniční dopravní cesty (nyní Správa železnic). Podle zákona nejprve palác nabídl jiným státním institucím, žádná z nich ale o něj podle ÚZSVM neprojevila zájem. Nyní proto hledá nového vlastníka prostřednictvím transparentního výběrového řízení s elektronickou aukcí, uvedl úřad.

„Tento prodej je zcela ojedinělý i co do vyhlašované částky. Jedná se totiž o prodej s nejvyšší minimální cenou v celé historii ÚZSVM,“ řekla Arajmu. Dosud nejvyšší částku, a to 790 milionů korun, získal podle úřadu stát z prodeje areálu na náměstí Republiky v Praze. Další z nejvyšších částek přinesla dražba pražského areálu U Půjčovny, který se prodal za 355,1 milionu korun.

Palác Broadway leží mezi ulicemi Na Příkopě a Celetná. Je tvořen třemi propojenými trakty, ve kterých jsou kromě divadla i obchody, restaurace a kanceláře. Celkem je v komplexu podle dokumentů na webu ÚZSVM 5375 metrů čtverečních kancelářských ploch a přes tři tisíce metrů čtverečních obchodních ploch, včetně té, která je využívaná divadlem.

Komplex vznikl v letech 1936 až 1938 jako Palác Sevastopol, jehož autory byli architekti Bohumír Kozák a Antonín Černý. Budova nejprve sloužila pro potřeby italských spořitelen a v části komplexu se nacházely i byty. V suterénu vzniklo v roce 1938 kino, jehož prostory teď využívá muzikálové Divadlo Broadway. Po roce 1980 byla budova upravena k administrativním účelům.

Elektronický aukční systém ÚZSVM spustil v únoru 2018. K polovině letošního března v něm uskutečnil 11 742 elektronických aukcí, z nichž stát získal 960 milionů korun.