Postupně se oteplí, koncem týdne mají dorazit srážky. Meteorologové varují před námrazou

Studio 6: Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

Počasí na začátku tohoto týdne budou provázet velké regionální rozdíly – zatímco na některých místech se teploty dostanou i přes deset stupňů Celsia, jinde zůstanou jen těsně nad nulou. Později se teploty sjednotí a o víkendu se budou pohybovat od sedmi do dvanácti stupňů. Od pátku už nemá mrznout ani v noci. Zpočátku slunečná obloha se postupně zatáhne, koncem týdne se přidá déšť, na horách budou srážky smíšené nebo sněhové. V noci na úterý se v Česku vyskytnou mrznoucí mlhy a námraza na silnicích a chodnících. Počítat by s tím měli zejména lidé v jihozápadní polovině země.

Během pondělí má být jasno až polojasno, zejména na Moravě a severozápadě se hlavně po ránu objevily mrznoucí mlhy a námraza. Nejvyšší denní teploty budou od tří do sedmi stupňů Celsia, při déletrvající nízké oblačnosti vystoupí jen těsně nad bod mrazu, zatímco v Pošumaví, na Frýdlantsku a Jesenicku může teploměr ukázat i jedenáct stupňů, zní týdenní předpověď Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podobný ráz počasí vydrží také v úterý.

Ve středu se obloha zatáhne, mohou se objevit přeháňky a mlhy, po ránu mrznoucí. Odpolední teploty nepřekročí osm stupňů Celsia, při déletrvající mlze nebo nízké oblačnosti zůstanou jen kolem dvou stupňů nad nulou. Ve čtvrtek přibyde srážek, které budou v polohách nad 800 metrů smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty vystoupí na pět až devět stupňů.

V pátek očekávají meteorologové zataženo až oblačno, občasné přeháňky, maxima až jedenáct stupňů Celsia. Také o víkendu zůstane obloha převážně zatažená, hlavně na severu má pršet, na horách bude padat sníh nebo sníh s deštěm. Teploty zůstanou nad nulou i nad ránem, přes den budou od sedmi do dvanácti stupňů Celsia.

Výstraha pro řidiče

Vzhledem k očekávanému počasí meteorologové upozorňují na možnou sníženou dohlednost a nebezpečí smyku na namrzlých silnicích. Od pondělních 22:00 do úterního dopoledne se varování týká zejména Vysočiny, Jihočeského, Plzeňského a Ústeckého kraje a západní poloviny Středočeského a východní části Karlovarského kraje.

„Na komunikacích se bude vytvářet námraza jak v místech s mlhami, tak při malé oblačnosti i v místech bez mlh,“ doplnili meteorologové.

Námraza na silnicích v Česku se tvořila i v noci na pondělí. Policisté kvůli tomu ráno vyjížděli k většímu počtu nehod, ty se většinou obešly bez vážnějších zranění, tragicky ale skončila nehoda u Krupé na Rakovnicku, kde se po smyku zřítila z rozestavěného mostu dodávka se stavebními dělníky. Dva lidé pád auta z patnácti metrů nepřežili, další dva byli vážně zraněni. Příčiny a okolnosti události kriminalisté vyšetřují.