Poslední žijící český válečný pilot Emil Boček předal ocenění a oslavil stovku

Události: Válečný veterán Emil Boček se dožil sta let (zdroj: ČT24)

Emil Boček, poslední žijící český válečný pilot, slaví sté narozeniny. Absolvoval téměř tři desítky operačních letů. Po válce se pro komunisty stal nepohodlným. Rehabilitace se dočkal až po roce 1989. Aktivní je dodnes. Vybraným lidem a institucím tento týden předal ocenění Morální autorita – za podporu a péči o válečné veterány a za odvážné a spravedlivé skutky.

Ocenění Boček ještě jako devětadevadesátiletý předával ve čtvrtek v Arcibiskupském paláci, dočkalo se jich osm osobností a zástupci dvou institucí. „Svou obětavou prací se stali pro nás přirozeným vzorem a morální autoritou,“ řekl během ceremoniálu Boček, který za druhé světové války sloužil jako pilot ve 310. československé stíhací peruti RAF ve Velké Británii.

Jedním z oceněných je Miroslav Wajsar. V Červeném Kostelci založil v roce 1996 vůbec první hospic v Česku. A zasadil se i o rekonstrukci bývalého jezuitského areálu, ve kterém sídlí zařízení pro pacienty s roztroušenou sklerózou. „Vnímám to jako ocenění pro celý kolektiv, mnoho mých spolupracovníků, dobrovolníků a podporovatelů,“ zdůraznil Wajsar.

Paměťová stopa: Emil Boček a jeho sto let (zdroj: ČT24)

Ocenění kromě něj dostali zástupci armády, policie, ale i váleční hrdinové. Mezi nimi osmadevadesátiletý veterán z druhé světové války Miloslav Masopust. Tím ale večer pro Emila Bočka ještě zdaleka nekončil. Součástí předávání cen Morální autorita totiž byla i oslava Bočkových stých narozenin. Narodil se 25. února 1923.

Recept na dlouhověkost armádní generál nemá. „Kolika roků se dožiju, to už je předpovězené dávno,“ je přesvědčený. Svůj život prý prožil naplno. Nejraději vzpomíná na to, jak se po válce vrátil zpět domů. Matka ho už prý po hlase ani nepoznala.

Rehabilitace až po roce 1989

Emil Boček sloužil ve velké Británii u letectva od podzimu 1944. Jako stíhač doprovázel 26krát spojenecké bombardéry nad nacistickým Německem. Po návratu do vlasti byl komunistickému režimu nepohodlný, živil se například jako soustružník.

Morálně a politicky rehabilitován a několikrát povýšen byl Boček až po roce 1989. Do generálské hodnosti ho jmenoval prezident Miloš Zeman – nejprve se stal v roce 2014 brigádním generálem a v květnu 2017 generálmajorem. V květnu 2019 ho Zeman povýšil do hodnosti armádního generála ve výslužbě. Za bojové hrdinství obdržel Boček vysoká československá a britská válečná vyznamenání.

O jeho životě vznikl v roce 2012 dokumentární film Nezlomný. V Brně-Bystrci, kde žije, po něm v roce 2016 pojmenovali tramvaj. Mimo jiné je také čestným občanem rodného města.